Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Vacuum

Fara aer. Termen echivalent: vid.

Vacuumare (a betonului)

Operatie de imbunatatire a calitatii betonului prin extragerea apei in exces, inainte de priza, realizata prin crearea unei subpresiuni la fata betonului cu ajutorul unor ventuze. Termen echivalent: Compactare prin vacuum.

Vang

Grinda inclinata, dispusa in lungul rampelor scarilor, pentru a sustine treptele. Vangurile se pot afla de o parte si de alta a rampei, cumprinzand treptele intre ele numai intr-o singura parte sau, central, dedesubtul rampei.

Var

Denumire data liantilor ce se obtin prin arderea calcarelor.

Var bulgari

Denumire data varului gras ars, in starea in care rezulta din procesul de ardere in cuptoare a calcarului.

Var gras

Liant aerian obtinut prin arderea calcarului (piatra de var) si prin stingerea produsului obtinut (oxid de calciu/ var nestins) in apa. Se capata o dispersie de hidroxid de calciu in apa (pasta de var), cu care, in amestec cu nisipul, se pot prepara mortare pentru zidarie si pentru tencuieli rezistente numai in mediu uscat.

Var hidraulic

Grupa de lianti cu proprietati hidraulice, obtinuti prin arderea unor pietre calcaroase ce contin si anumite cantitati de argila. In timpul arderii, compusii calcarului si argilei se combina dand nastere unor substante hidraulice a caror proportie difera in raport cu cantitatea de argila continuta in calcarul folosit.

Var nestins

Denumire data varului gras ars care nu a suferit operatia de stingere; varul nestins se poate prezenta sub forma de bulgari, asa cum rezulta din procesul de ardere, sau sub forma de praf, obtinut prin macinarea bulgarilor.

Var pasta

Denumire data varului gras stins, in starea in care se afla dupa eliminarea prin decantarea si absorbtie in pamant a excesului de apa de stingere. Termeni echivalenti: pasta de var, var stins.

Var slab

Var hidraulic obtinut prin arderea unor calcare ce contin un procentaj redus de argila. Face priza si se intareste numai in mediu uscat dar dupa desavarsirea intaririi, rezista si in mediu umed sau chiar sub apa la fel ca un liant hidraulic.

Var stins

Var gras care a fost supus operatiei de stingere; denumirea este folosita uneori si pentru varul pasta.

Vascozitate

Grad de consistenta a unei substante fluide.

Vaseline tehnice

Sunt materiale curente ale tehnicii anticorosive, care aplicate in cateva straturi peste materialul de protejat, asigura o protectie temporara pe timpul transportului sau depozitarii pieselor metalice, sculelor, elementelor de masini etc. Vaselinele tehnice naturale sunt obtinute din rezidurile titeiurilor albe. Vaselinele tehnice artificiale sunt amestecuri de cerezina, parafina sau petrolatum, cu uleiuri minerale.

Vata

Material mineral, vegetal sau animal, alcatuit din fire elastice care se intrepatrund, formand o masa omogena cu proprietati izolante termic,fonoamortizante etc.

Vata de sticla

Masa de fibre de sticla impaslite, cu aspect asemanator vatei ordinare, utilizata in lucrari de izolatii termice si fonice si in tratamentele acustice. Vata de sticla se livreaza in vrac sau montata in rogojini sau in alte saltele, pe suport de hartie sau de plasa de sarma.

Vata de zgura

Masa de fibre obtinute din zgure topite sau din materiale minerale cu compozitie similara, impaslite, utilizata in lucrari de izolatii termice si fonice si in tratamente acustice.

Vata minerala

Are la baza un material anorganic, cu structura silicioasa, ce se obtine prin topirea si, ulterior, fibrilarea pietrei de bazalt. Este un material anorganic din fibre cu o distributie uniforma, fina, cu structura deschisa. Este un produs incombustibil, neutru din punct de vedere chimic, nu dauneaza naturii si nu este coroziv. Are stabilitate dimensionala, nu se contracta.

Ventilare

Proces prin care se face inlocuirea partiala sau totala a aerului viciat dintr-o incapere.

Ventilatie artificiala

Ventilare efectuata prin circulatia aerului activata de masini sau de alte dispozitive consumatoare de energie (ventilatoare,corpuri incalzitoare etc).

Ventilatie naturala

Ventilare efectuata prin circulatia aerului determinata de diferenta de presiune dintre exterior si interior si de tirajul produs de cosurile de sobe sau de cosurile de ventilatie, precum si de curentii de aer ce se produc datorita diferentei de temperatura ce exista intre frontul insorit si cel umbrit al cladirii.

Ventilator

Aparat care pune aerul in miscare cu ajutorul unor aripi elicoidale sau de alta forma potrivita, antrenate de un motor.

Ventilator axial

Ventilator care pune in miscare aerul prin intermediul unui dispozitiv elicoidal care are axa situata in lungul curentului de aer.

Ventilator centrifugal

Ventilator in care miscarea aerului este provocata de forta centrifuga dezvoltata de un rotor cu palete ce se invarteste intr-o carcasa in forma de spirala si care are axa perpendiculara pe directia imprimata curentului de aer. Termen echivalent: ventilator radial

Verificator de proiect

Specialist cu multa experienta in domeniul sau de activitate, atestat ca atare de catre Ministerul de resort. In cazul constructiilor verificatorii sunt atestati de catre Ministerul Lucrarilor Publice. Verificatorii sunt profilati pe specialitati cum sunt: arhitectura, structura de rezistenta, instalatii etc. Verificatorul trebuie sa fie independent fata de proiectant.

Vid

Spatiu care nu contine substanta. Termen echivalent: vacuum.

Vitraliu

Fereastra mare cu mai multe despartituri, marginite cu rame metalice, cu geamurile colorate sau pictate în culori diferite.

Vitrifiere

Proces de imbibare a porilor unor anumite tipuri de argile, in timpul arderii, cu substante sticloase rezultate din combinarea bioxidului de siliciu rezulat din arderea argilei cu oxizi metalici produsi prin descompunerea la caldura a substantelor straine din argila: Termen echivalent: vitrificare

Vitrina

Spatiu special amenajat pentru expunerea marfurilor în spatele ferestrei dinspre strada a unui magazin; fereastra care închide spre strada acest spatiu.

Vopsea

Material utilizat in lucrarile de vopsitorie, format in principal dintr-o substanta colorata -pigmentul- si o substanta fluida cu functiunea de liant. Denumirea de "vopsea" este rezervata de regula materialelor de vopsitorie cu uscare relativ inceata si care formeaza o pelicula opaca, mata sau semi-mata.

Vopsea ignifuga

Vopsea care, aplicata pe un material inflamabil sau combustibil, impiedica aprinderea acestuia si ii intarzie combustia.

Vopsea lavabila

Vopsea care se poate spala fara a-si pierde calitatile.

Vopsitorie

a. Lucrare de finisaj constand in acoperirea cu un material fluid ce are proprietatea ca, dupa uscare sau intarire, sa formeze o pelicula cu rol de protectie sau de infrumusetare; b. Atelier sau sectie industriala in care se executa vopsirea produselor sau materialelor; c. Meseria vopsitorului.

Vuta

Variatie a sectiunii transversale care porneste de la o extremitate a unui element de constructie (grinda sau arc). Realizarea vutelor reduce tensiunile principale mari datorate fortelor taietoare mari in combinatie cu posibile momente incovoietoare importante. Termenul provine de la o traducere aproximativa din limba franceza a cuvantului voute care semnifica bolta.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale