Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Tabachera

Luminator de dimensiuni mici, situat in planul invelitorii, care permite luminarea si aerisirea podului, precum si iesirea ocazionala pe acoperis: se executa sub forma unui capac metalic dreptunghiular prevazut cu geam, care acopera un rebot ridicat din invelitoare.

Tablier

Denumire data sistemului orizontal de rezistenta al unui pod, care poarta calea de circulatie; se compune, in general, dintr-un sistem mai simplu sau mai complex constituit din grinzi longitudinale si transversale, elemente de contravantuire, traversele sau placa de rezemare a caii etc.

Tabloul National al Arhitectilor (T.N.A.)

Document care se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Cuprinde: arhitecti cu drept de semnatura; conductori arhitecti cu drept de semnatura; arhitecti stagiari; conductori arhitecti stagiari; arhitecti, membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania, fara drept de semnatura; arhitecti care nu sunt membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania. Inregistrarea in TNA permite exercitarea profesiei in intreaga tara.

Tagla

Semifabricat din otel de sectiune patrata sau circulara, obtinut prin laminare sau prin forjare, urmand a folosi la relaminarea de profile sau de tevi, la forjarea sau la matritarea de piese etc.

Talpa

Denumire data partii inferioare sau superioare, latite, a unui profil, a unei grinzi.

Talpa de fundatie

Din beton armat, prefabricata, prevazuta cu un locas in forma de triunghi de piramida rasturnat - paharul - in care patrunde extremitatea inferioara a stalpului prefabricat.

Taluz

a. Fata inclinata a unei sapaturi sau a unei umpluturi de pamant; b. Inclinarea suprafetei care margineste o sapatura sau o umplutura de pamant, ori o gramada de material granular sau pulverulent, masurata prin tangenta trigonometrica a unghiului pe care il face, cu planul orizontal, linia de cea mai mare panta a acestei suprafete, si exprimata sub forma unui raport la care deimpartitul este 1 (de ex. 1:2). Uneori taluzul se exprima si prin valoarea, in grade sexagesimale, a unghiului respectiv.

Taluz natural

Taluzul maxim al unei sapaturi sau umpluturi de pamant, ori al unei gramezi de material granular sau pulverulent, in care pamantul sau materialul respectiv mai stau in echilibru.

Tamplarie

a. Activitate mestesugareasca din domeniul prelucrarii lemnului, avand ca obiect productia mobilei si a unor elemente de constructie precum usile si ferestrele; b. Prin extensie: denumire folosita pentru usile si ferestrele constructiilor: tamplarie cu un rand de geamuri, tamplarie cuplata etc.; c. Impropriu folosit: tamplarie metalica, tamplarie din materiale plastice etc.

Tasare

Reducerea grosimii unui strat dintr-un material cu structura fibroasa sau granulara prin micsorarea spatiilor dintre fibre sau granule ca urmare a unei solicitari la compresiune sau a unei miscari vibratorii; a. Tasarea constructiilor: Deplasarea pe verticala a constructiilor, datorata indeosebi tasarii solului sub actiunea sarcinilor transmise de fundatii dar si, uneori, altor cauze, precum trepidatii transmise solului de instalatii sau masini interioare sau exterioare constructiei, variatii ale nivelului apelor freatice, refularea laterala a pamantului de sub fundatii in sapaturi neprotejate; b. Tasarea pamantului: Micsorarea golurilor dintre granulele de pamant, urmata de coborarea nivelului, sub actiunea greutatii proprii, a unei incarcari, a unei miscari ale solului sau a unor vibratii, prin imbibarea cu apa sau prin scadera nivelului apelor subterane.

Tavan

a. Denumire data suprafetei orizontale care margineste in partea superioara un spatiu inchis; b. Denumire data unei alcatuiri constructive mai simple sau mai complicate ce formeaza tavanul unei incaperi. Termen echivalnt: plafon; c. T. suspendat: Tavan al unei incaperi, atarnat la o distanta mai mica sau mai mare de planseu si constituit intr-un sistem independent de acesta din urma.

Teava

Denumire data elementelor tubulare cu diametru mic, destinate transportului fluidelor: teava din otel zincat, teava de policlorura de vinil etc.

Tejghea

a. Masa sau suport lung si îngust pe care vânzatorul îsi expune marfa si serveste pe cumparatori; b. Masa de lucru a unui meserias.

Telecomunicatie

Transmitere si receptie la distanta a unor sunete, semne sau imagini prin telefon, telegraf, televiziune, semnalizare optica etc.

Tema de proiectare

Document intocmit de catre investitor care sta la baza elaborarii unui proiect si in care sunt specificate cerintele (elementele impuse) pentru obiectul proiectului. In cazul unei constructii t.p. contine date generale despre constructie, prezentarea amplasamentului constructiei, pozitia, orientarea si suprafetele aproximative ale spatiilor interioare, sistemul structural, finisajele si alte cerinte exprese ale investitorului.

Temperatura

Marime care caracterizeaza starea de caldura, gradul de incalzire al unui corp sau al unui mediu, stabilit prin comparatie cu un fenomen masurabil care variaza in acelasi sens, ca, de pilda, dilatatia termica; starea de caldura se masoara cu diferite tipuri de termometre.

Tencuiala

a. Denumire data stratului de mortar cu care se acopera, in scop de protectie sau de infrumusetare, elementele de constructie ce nu trebuie sa ramana aparente; b. Denumire data mortarului cu care se executa aceasta lucrare. Termen echivalent: mortar de tencuiala.

Tencuiala decorativa

Denumire data mai multor tipuri de tencuieli a caror caracteristici (granulozitate, culoare, stralucire) rezultand atat din compozitie cat si din modul de realizare (spalare si periere inainte de intarire, periere si buceardare dupa intarire) dau un aspect deosebit fatadelor.

Tencuiala uscata

Denumire data unui placaj din elemente turnate sau laminate din ipsos cu sau fara agregate sau elemente de armare, folosit uneori la finisarea interioara a cladirilor.

Tencuieli in evantai

Aceste tencuieli se obtin prelucrand tinciul aplicat, cu ajutorul mistriei, care prin apasari repetate si rotiri pe un sfert de cerc,formeaza aspectul in evantai. Grosimea stratului de tinci aplicat trebuie sa fie de circa 10 mm.

Tencuieli pieptanate

Sunt acele tencuieli care au o fata vazuta, brazdata in forma de linii paralele (hasuri). Grosimea tinciului aplicat trebuie sa fie de circa 10 mm. Prelucrarea se face cand mortarul aplicat este la inceputul intaririi, cu ajutorul unui pieptene metalic sau cu o perie de sarma. Pieptenele se tine inclinat in jos la 45°. Pentru obtinerea regularitatii liniilor, se foloseste un dreptar asezat vertical, pe langa care se trage pieptenele sau cu peria de sarma. Pieptanarea se poate face fie in linii drepte, fie in linii in zig-zag sau ondulate. Dupa o intarire oarecare a mortarului suprafata se freaca usor cu o flanela.

Tendor

Piesa de solidarizare a componentelor unui sistem supus la intindere, care permite reglarea tensiunii acestui sistem prin rotirea intr-un sens sau altul a unei piese filetate.

Teracota

Denumire folosita pentru mai multe categorii de produse din pamanturi arse si in deosebi pentru elementele din argila fuzibila glazurate destinate constructiei sobelor (cahle).

Terasa

a. Suprafata orizontala deschisa, acoperita sau nu, amenajata in imediata apropiere a unei cladiri, ca anexa a acesteia, servind unei activitati sau pentru odihna si agrement; b. Denumire data invelitorilor orizontale, circulabile sau nu; c. Suprafata plana amenajata pe o ridicatura de teren, in parcuri sau in gradini; d. Portiuni de trotuar in fata unei cafenele sau a unui restaurant, unde sunt asezate mese pentru consumatori; e. Forma de relief cu aspect de treapta, provenita din ridicarea scoartei pamantului sau ca rezultat al eroziunii apelor in lungul unei ape curgatoare.

Terasamente

Lucrari de pamant (sapaturi, umpluturi, transport de materiale etc.) care se executa in vederea realizarii unei constructii, a unei cai rutiere sau in vederea aducerii reliefului natural in concordanta cu prevederile unui proiect.

Teren

Intindere din suprafata scoartei pamantului cu o destinatie determinata: terenul unei constructii, teren de sport, teren arabil etc.

Teren sanatos de fundare

Sol ale carui caracteristici stratigrafice, fizico-mecanice, chimice, de comportare in raport cu umezeala etc. ii asigura o comportare constanta sub sarcina transmisa de fundatii. Cota terenului sanatos de fundare se stabileste in urma cercetarii de teren, prin avizul geotehnic. Cand terenul sanatos de fundare se afla la mare adancime, facand ca realizarea tipurilor curente de fundatii sa intimpine mari dificultati in ceea ce priveste conditiile practice de executie sau sa devina prohibitive din punctul de vedere al costului, este necesar sa se recurga la solutii de fundare speciale, bazate pe alte principii decat simpla repartizare a sarcinilor pe suprafata talpilor de fundare.

Termoizola

A face, a produce o izolare termica; a izola termic (un obiect etc.). Termoizolatiile se pot realiza cu sau fara montarea de usi si ferestre cu geam termopan. Pentru terase si pardoseli circulabile, dupa termoizolare (extrudata) se toarna sapa armata.

Termopan

Geam termoizolant folosit pentru ferestre; ansamblu etans format din doua geamuri de sticla, între care se introduce aer uscat sau anumite gaze rare (argon sau kripton).

Tesere (in zidarie)

Mod de asezare a caramizilor sau blocurilor de piatra in zidarie, in asa fel incat niciodata doua rosturi verticale sa nu se suprapuna.

Tigla

Produs ceramic destinat invelitorilor, prezentandu-se sub forma unor placi ce se alatura si se acopera partial, putand fi uneori prevazute si cu dispozitive de fixare si cu profile care sa asigure imbinarea cu elementele vecine in vederea unei mai bune etansari. In raport cu forma si profilatia, in productia curenta din tara nopastra se disting: tiglele-solzi, tiglele cu jgheab trase (cu simplu falt) si tiglele cu jgheab presate (cu dublu falt).

Tinci

Mortar fin cu care se realizeaza stratul superficial al tencuielilor.

Tinichigerie

Activitate mestesugareasca avand ca obiect prelucrarea tablei, pentru invelitori, accesorii ale acestora sau alte elemente pentru constructii ce se executa din tabla.

Tiraj

Subpresiune creata intr-un canal de ventilatie sau intr-un cos de fum, avand rolul ca, prin aspiratia pe care o exercita, sa determine evacuarea aerului viciat dintr-o incapere sau a gazelor de ardere dintr-un focar si sa favorizeze astfel patrunderea de aer proaspat.

Tirant

Element de constructie confectionat din cabluri, lanturi, bare de otel sau din beton armat, care are rolul de a prelua forte de întindere.

Toc

Denumire data cadrului fix, legat de constructie, al unei ferestre sau al unei usi.

Toleranta

a. Dispozitia de a suporta o agresiune. b. Abatere admisa de la dimensiunea, greutatea, calitatea etc. prevazuta pentru un anumit produs, respectiv, diferenta dintre doua valori extreme pe care le poate avea o marime a unui produs pentru ca el sa corespunda unor prescriptii impuse; c. Diferenta dintre dimensiunea maxima si minima admisa in prelucrarea unui anumit material si valoarea nominala a acestei dimensiuni.

Topografie

Se ocupa cu tehnica masuratorilor terestre si calculelor unor portiuni restranse din suprafata Pamantului precum si cu reprezentarea acestora graphic sau numeric in plan orizontal.

Topometrie

Subdomeniu al topografiei care are ca obiectiv intocmirea planurilor si hartilor.

Torcretarea

Este un procedeu de punere in opera si compactare a mortarului si betonului prin improscare cu aer comprimat prin ajutorul unui aparat compus, de regula din doua camere de presiune, furtun de cauciuc, duza de injectare si anexe.

Toron

Fiecare dintre grupurile de fire torsadate impreuna, care, prin torsadare unul in jurul celuilalt sau in jurul unei inimi, alcatuiesc un cablu metalic sau textil. In constructii sunt destinate armarii elementelor si constructiilor din beton precomprimat. Ca material se foloseste sarma neteda nedetensionata.

Torsada

(Arh.) Element decorativ care imita o franghie rasucita sau impletita.

Torsadare

Rasucirea unui fir in jurul unei axe, alta decat cea proprie.

Trafaletul

Este o unealta de zugravit manual, constând dintr-un rulou confectionat dintr-un material spongios, prevazut cu un mâner.

Trafor

Element de inchidere din piatra, zidarie sau lemn, cu goluri mici care lasa sa treaca aerul, dar impiedica in perete vederea; prin rezolvarile pe care le pot avea, traforurile capata uneori valoare estetic-arhitecturala. Termen echivalent: claustru.

Trama

a. Suprafata, de obicei modul, rezultata din produsul dintre deschidere si travee; b. Distanta dintre grinzi.

Transformator

Aparat electromagnetic constituit dintr-un sistem de bobinaje cu miez magnetic intre care are loc transfer de energie prin inductie electromagnetica si care permite trecerea de la valoarea tensiunii primite de transformator, la o tensiune mai mica sau mai mare .

Translucid

Caracteristica a unor materiale care lasa sa treaca prin ele lumina dar care, provocand unele perturbatii in propagarea razelor de lumina, fac ca imaginea obiectelor situate in spatele stratului translucid sa nu se poata distinge deloc sau sa se poata distinge in masura insuficienta.

Transparent

Caracteristica a unor materiale care lasa sa treaca lumina, fara a perturba propagarea razelor luminoase; in acest fel, prin straturile transparente se poate distinge clar imaginea obiectelor situate in spatele lor.

Trasare

Operatia de marcare, pe teren, in cazul cladirilor, sau pe materialul de la care procesul tehnologic incepe, in cazul lucrarilor de atelier, a datelor geometrice (forme si dimensiuni) prevazute in proiect si care urmeaza sa fie respectate in cadrul procesului de executie.

Travee

Portiune de constructie cuprinsa intre doua elemente verticale de structura: doi pereti portanti sau doua siruri de stalpi; (Distanta dintre centrele a doi stalpi de rezistenta alaturati pe o sectiune verticala-longitudinal).

Traversa

Denumire data componentelor orizontale ale unor confectii: traversa superioara a unei ferestre, traversa inferioara a unei cercevele etc.

Travertin

Varietate de tuf calcaros caracterizat de prezenta unor porozitati dispuse in straturi paralele.

Triangulat

Sistem compus din triunghiuri alaturate, avand doua cate doua o latura comuna, perfect definit din punct de vedere geometric si putand fi considerat in acest fel ca nedeformabil.

Trotuar

Fasie de cale, destinata circulatiei pietonilor, realizata de-a lungul unei artere de circulatie sau in jurul unei constructii; in acest din urma caz, trotuarul are si rolul de a indeparta si apele meteorice de baza cladirii.

Tuf

Piatra naturala poroasa de natura vulcanica (tuf vulcanic) sau de natura sedimentara (tuf calcaros).


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale