Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
R.U.R.

Registrul Urbanistilor din Romania .

Rabit

Plasa de sarma de otel, cu ochiuri patrate sau poligonale, utilizata in constructii la armarea tencuielilor si sapelor de mortar sau ca suport pe care se aplica mortarul (cu care se realizeaza tavenele suspendate ori se acopera golurile practicate in zidaria peretilor pentru trecerea conductelor de instalatii).

Radiator

Denumire data mai multor tipuri de aparate incalzitoare actionand prin radiatie sau prin radiatie si convectie, apartinand unui sistem de incalzire centrala sau alimentat local cu energie electrica sau cu gaze combustibile.

Radier

Talpa de fundare continua ce primeste sarcinile mai multor elemente verticale de sustinere si care se poate intinde sub intreaga suprafata a unei constructii.

Rama

Complex (schelet, cadru) din lemn, metal sau alte materiale format de regula din patru bare imbinate in forma de dreptunghi. La o rama situata in plan vertical, elementele orizontale se numesc traverse iar cele verticale se numesc montanti.

Rampa

a. Portine inclinata a unei scari. Termen echivalent: apripa de scara; b. Dispozitiv de legatura intre caturile unei cladiri realizat din planuri inclinate continui cu panta mica, utilizat indeosebi la cladiri al caror specific impune circulatia intre nivele a unor mijloace de transport prevazute cu roti: autotransportoare in industrii si depozite, paturi pe rotile si mese rulante in spitale, autovehicule in garaje etc.

Raport de expertiza

Lucrare care consemneaza constatarile expertului tehnic legate de obiectul expertizei pentru cunoasterea starii sale tehnice, evaluarea nivelului de protectie in conditiile existente si cele viitoare (urmare a realizarii modificarilor propuse) si recomanda solutii tehnice pentru remedierea defectiunilor constatate si/sau pentru realizarea proiectului de modificare.

Rasina

Substanta amorfa vâscoasa si inflamabila, secretata de unele plante conifere sau obtinuta pe cale sintetica, având diverse întrebuintari (în prepararea lacurilor, cleiurilor, la obtinerea maselor plastice, ca adeziv etc.). ~ naturala. ~ sintetica.

Rasina epoxidica

Propan (bisfenol, dian) se obtine prin condensarea fenolului cu acetona, dupa care printr-o noua condensare cu epiclorhidrina se obtine rasina epoxidica. Proprietati mecanice excelente.Tratament pt. consolidare si bariera de vapori impotriva umiditatii crescute (max. 5% cm ) la sape grosiere, tratament antipraf la pardoselile din beton. se foloseste la lucrarile de montaj parchet s.a.

Rasina formaldehidica

Familie de substante organice obtinute, de exemplu, prin condensarea de fenol cu formaldehida, reactie care conduce la rasini sintetice de mare valoare tehnica, numite bachelite sau fenoplaste.

Reabilitare

Actiunea de a (se) reabilita si rezultatul ei.

Reazem

Legatura intre doua corpuri solide, care impiedica anumite deplasari lineare sau rotiri ale unuia in raport cu celalalt. Atunci cand conditionarile se refera la deplasari intr-un singur plan, reazemele se numesc REAZEME PLANE. Reazemele plane pot fi de trei tipuri si anume: a) RAZEM SIMPLU in legatura cu un singur punct de contact care impiedica deplasarea dupa norma comuna in acest punct (dar nu impiedica smulgerea) si permite orice translatie in plan tangent comun precum si orice rotire in jurul unei drepte de capat care trece prin punctul de contact. b) ARTICULATIE - legatura cu un singur punct de contact, care impiedica orice translatie dar permite orice rotire in jurul unei drepte de capat care trece prin punctul de contact. c) INCASTRARE in legatura care nu permite nici translatii, nici rotiri in punctul de contact.

Receptia - lucrarilor

Constituie o componenta a sistemului calitatii în constructii si este actul prin care se certifica finalizarea lucrarilor executate în conformitate cu prevederile proiectului tehnic si cu detaliile de executie. Receptia lucrarilor de constructii de orice categorie si de instaltii se efectueaza atât la lucrari noi, cat si la interventii în timp asupra constructiilor existente, conform legii. Receptia lucrarilor de constructii se realizeaza în doua etape, potrivit prevederilor legale în vigoare, dupa cum urmeaza: - receptia la terminarea lucrarilor; - receptia finala.

Refractar

a. Care rezista la temperaturi inalte fara a-si schimba structura, compozitia si caracterele (caramida refractara, argile refractare etc.) Termen echivalent: greu fuzibil; b. Care nu permite realizarea unei anumite actiuni sau unui anume fenomen strain.

Regie proprie

Executia unei constructii cu forte proprii, fara implicarea unor firme de specialitate. Codul constructiilor limiteaza drastic construirea in regie proprie punand conditii foarte dure constructorilor, chiar daca sunt persoane fizice (certificate de calitate, garantii etc.). Fara asemenea conditii se pot executa lucrari marunte (amenajari, instalatii, reparatii care nu afecteaza structura de rezistenta).

Regulamentul local de urbanism (RLU)

Piesa scrisa de baza in aplicarea planului urbanistic (PUG, PUZ) ce intareste si detaliaza sub forma de prescriptii (permisiuni si restrictii) reglementarile prevazute in planul urbanistic.

Releveu

Cuprinde planurile tuturor nivelurilor, planul acoperisului, principalele sectiuni, toate fatadele sub forma unor planse redactate la scara 1:100 sau 1:50, care evidentiaza spatiile si functiunile existente, cu indicarea cotelor, suprafetelor si a materialelor existente.

Restaurare

A reface, a aduce într-o stare asemanatoare cu cea originara (o cladire, o pictura, un tablou etc.).Actiunea de a restaura si rezultatul ei.

Retragere

(Arhit.) Denumire data planurilor întinse fata de planul principal al unei fatade.

Rezalit

Portiune de zid iesita din linia fatadei pentru a prezenta o anumita structura a planului cladirii, o anumita compozitie .

Rezistenta

Proprietatea de a suport si a nu ceda sub actiunea fortelor straine care tind sa modifice starea anterioara.

Richter (scara)

Metoda obiectiva de masurare a intensitatii unui seism la epicentru elaborata de catre cercetatorul american Charles. F. RICHTER si publicata in 1935.

Rigla

a. Piesa de cherestea cu sectiunea cuprinsa intre 4/6...10/10 cm, latimea fiind intotdeauna mai mica decat dublul grosimii; b. Denumire data barei orizontale care leaga stalpii unui cadru; c. Instrument ce permite trasarea liniilor drepte.

Rigola

Este un canal, sant mic sau amenajare speciala de-a lungul strazilor, cu rolul de a colecta apele superficiale si de a le dirija spre un punct de descarcare.

Riolit

Roca vulcanica, cu compozitia chimica asemanatoare cu a granitului, alcatuita din cuart si feldspati.

Ripare

Deplasare transversala a unei piese de structura (ferma, grinda), pentru a o aduce pe reazemele in prealabil pregatite.

Riscul seismic

Reprezinta probabilitatea ca o constructie sa nu reziste la un cutremur de un grad stabilit pe zone seismice, prin acte normative. Pentru Bucuresti calculul structurii de rezistenta se face pentru un nivel de 8 grade pe scara MVK.

Roca

Agregat mineral natural, de compozitie aproape uniforma, care alcatuieste scoarta pamântului.

Rost

a. Denumire data spatiilor ce separa doua elemente de constructie sau de finisaj: rosturile dintre caramizi, cele dintre tocurile ferestrelor si usilor din zidarie, rosturile de dilatatie si cele de tasare; b. De dilatatie: Intrerupere a unei cladiri de la partea superioara pana la fundatie ce se face pentru a permite libera dilatare sau contractare a tronsoanelor de cladire sub influenta variatiilor de temperatura, impiedicand in acestfel aparitia unor tensiuni interne care ar putea determina deteriorarea unora dintre elementele structurale ale cladirii; c. De tasare: Intrerupere a unei cladiri pe toata inaltimea sa, inclusiv fundatia, intr-o zona in care incarcari inegale sau diferente in caracteristicile fizico-mecanice ale solului ar putea determina tasari inegale sub fundatii. Multumita rezistentei rostului de tasare, solul poate ceda in mod diferit sub fiecare dintre portiunile cladirii intrerupte de rost, cele doua tronsoane alunecand unul pe langa celalalt, fara a se produce deteriorari.

Rozeta

Este specifica stilului gotic, este o floare rotunda, stilizata, folosita mai ales în obiectele sculptate în antichitate.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale