Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Obeliscul

Este un monument specific al arhitecturii egiptene, cu o inaltime ce putea depasi chiar 40 de metri. De forma patrata, subtiat in partea superioara si terminat cu un varf ascutit, obeliscul era amplasat la intrarea templelor egiptene, simbolizand raza Soarelui.

Oblon

Dispozitiv format din panouri mobile din lemn sau din metal, cu care se asigura protectia ferestrelor impotriva luminii in exces si impotriva patrunderilor nedorite.

Olan

Piesa ceramica semi-cilindrica sau semi-troncomica, folosita la realizarea invelitorilor, executat de regula din argile fuzibile.

Olan de coama

Piesa ceramica de forma unui uluc, utilizata la invelitorile de tigla sau olane pentru acoperierea coamelor.

Olan pentru cos

Tub ceramic cu pereti subtiri, prevazut la un capat cu o mufa ce permite imbinarea cu olanele invecinate, utilizat la realizarea canalelor de fum pentru sobe si pentru masini de gatit.

OSB

O.S.B. este un acronim din limba engleza pentru Oriented Strand Board. Materialul este realizat sub forma unor panouri de diferite grosimi care contin lemn de diferinte esente (inclusiv moale). In cursul procesului de fabricatie lemnul taiat in felii subtiri (lungime pana la 12 cm, latime cca. 2 cm) se trateaza cu ceara, se suprapun formand straturi care sunt supuse presarii in anumite conditii de temperatura. Se obtin panouri foarte rezistente la solicitari mecanice si intemperii.

Otel

Aliaj din fier si carbon in care carbonul se afla in proportie mai mica de 1,7%. Otelurile mai pot contine cantitati mici de alte substante (feroaliaje) folosite pentru a le influenta unele proprietati: duritate, elasticitate, stabilitate la actiunea agentilor chimici etc.

Otel beton (fierbeton)

Denumire data barelor de otel rotund neted sau prezentand proeminente, destinate confectionarii armaturilor pieselor din beton armat.

Otel inoxidabil

Otel rezistent la coroziune. Termen echivalent: inox (denumire comerciala).


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale