Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Nacela

Structura metalica (in general), ridicata sau avand sistem propriu de tractiune pe verticala (cataratoare, auto-ridicatoare) folosita ca mijloc de transport de materiale si/sau muncitori, fie la constructii inalte fie la constructii unde alte mijloace de transport pe verticala nu sunt posibile. Face obiectul unor omologari speciale in Romania (ISCIR). Masurile de securitate a muncii trebuie atent studiate, in special in legatura cu viteza vantului.

Naos (Nava)

Spatiul central dintr-o biserica, in succesiunea pronaos - naos - altar.

Nedeterminate

Structuri static Structuri pentru care numarul de grade de libertate blocate depaseste numarul de grade de libertate posibil, in functie de sistemul de referinta ales (liniar, planar, spatial). Aceeasi notiune se aplica si elementelor componente (nedeterminare interioara).

Neportant

Denumire ce evidentiaza caracterul nestructural al unui element de constructie (ex.: "perete neportant"). Elementele neportante nu pot prelua incarcari de la alte elemente ale constructiei; se pot totusi deosebi elementele neportante AUTOPORTANTE care, neprimind sarcini de la alte elemente, isi poarta totusi propria greutate pe intreaga inaltime a cladirii, transmitand-o solului prin fundatii proprii, de elementele neportante PURTATE, care nu primesc sarcini de la alte elemente si care isi transmit propria greutate unor elemente structurale ale constructiei:plansee, grinzi, stalpi etc. Termen echivalent: nepurtator.

Nervura

a. Element de rezistenta la solicitari transversale, realizat prin cutarea locala a unei foi de tabla sau prin ingrosarea locala cu armarea corespunzatoare a unei placi din beton armat; b. Grinda secundara, rezemand pe o grinda principala, in cazul unui planseu cu grinzi si nervuri; c. Element de rigidizare dupa o dreapta sau o curba.

Nicovala

Este o unealta de otel sau de fonta folosita în atelierele de forja pentru sprijinirea pieselor de metal supuse prelucrarii, în operatiile de deformare plastica prin batere cu ciocanul.

Nisa

Adâncitura (dreptunghiulara, în forma de arcada etc.) anume lasata într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobila etc., în care de obicei se asaza obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firida.Intrând amenajat pe o latura a unei încaperi, care serveste ca anexa a unei camere de locuit .

Nisip

Material granular de natura minerala, cu marimea bobului de cel mult 7 mm diametru, utilizat ca agregat in compozitia mortarelor si a betoanelor dar putand avea si numeroase alte utilizari in constructii.

Nit

Tija de metal (cilindrica) prevazuta cu un cap de diametru mai mare decat corpul, folosita la imbinarea pieselor metalice.

Nivel

Plan orizontal ce limiteaza inaltimea unui element natural sau construit: nivelul solului, nivelul pardoselii unui etaj etc.Termen utilizat adesea in locul denumirilor CAT sau ETAJ. 3. Cota de nivel: Inaltime masurata de la o cota de referinta care poate fi aceea a trotuarului, aceea a pardoselii finite a parterului unei cladiri sau o alta cota stabilita dupa alte criterii ce pot conveni unor anume situatii concrete. In proiecte,cotele de nivel semnificative se indica atat pe reprezentarile in plan cat si pe reprezentarile in sectiune verticala.

Nivelment

Operatie de determinare a cotelor de nivel semnificative ale unui teren dat in raport cu o cota de referinta care poate fi nivelul marii, nivelul strazii etc.

Nivelul apei freatice

Nivelul cel mai ridicat (adancimea cea mai mica) la care poate ajunge panza de apa subterana de suprafata. In fapt se ia in considerare ca nivel al apei freatice, un nivel ceva mai ridicat, corespuntand nivelului maxim al capilaritatii continue.

Nivelul capilaritatii continue

Nivelul pana la care apa urcata prin capilaritate din panzele subterane umple toti porii solului; zona in care unii pori contin apa iar altii aer, constituie "zona capilaritatii discontinue".

Nod

Punctul de legatura si de intalnire a mai mulor elemente liniare apartinand unui ansamblu reticulat: ferma, grinda cu zabrele, structura geodezica. Defect al lemnului generat de integrarea unor ramuri in masa lui, pe masura cresterii in grosime a trunchiului.

Non aedificandi

Pe care nu se poate construi - lb. latina.

Noroi bentonitic

Argila bentonitica dizolvata in apa, amestecul fiind utilizat la stabilizarea peretilor forajelor sau peretilor mulati. Noroiul bentonitic isi datoreaza efectele tixotropice continutului mare de montmorilloniti. Pentru elemente din beton armat, turnarea trebuie sa se faca prin tuburi, incepand de la adancimea maxima spre cota superioara.

Nuanta

Varietate de culoare, diferentiata de altele asemanatoare prin compozitia cromatica; in cazul in care diferentierea este determinata de luminozitate, se foloseste termenul ton.

Nut

Uluc, adancitura in forma de sant, apartinand unui element sau unui detaliu de arhitectura sau de constructie. Termen echivalent: uluc NUT si pana (lamba si uluc). Nut si feder.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale