Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Macheta

Reproducere geometric asemenea, in general la scara redusa dar putand fi uneori de aceeasi marime sau chiar mai mare decat obiectul pe care il reprezinta. Machetele folosite la studiul unor rezolvari tehnice (machete de studiu), la prezentarea unor lucrari in proiect sau executate (machete de prezentare) sau la incercari de diferite feluri (modele).

Mai

Unealta manuala pentru compactarea materialelor granulare sau constituite din bulgari (pamant, pietris etc. ), compusa, de regula, dintr-o greutate din fonta sau otel, uneori din lemn, prevazuta cu un maner terminat la partea superioara cu o traversa care permite apucarea cu ambele maini. Maiul se utilizeaza prin ridicarea pana la o anumita inaltime, urmata de lasarea sa in cadere libera.

Mana curenta

Margine superioara, continua, a unui parapet de balcon sau mai ales de scara, care serveste mainii drept sprijin atunci cand se sta sau se circula pe langa parapet.

Manopera

Munca manuala depusa pentru efectuarea unei lucrari; plata pentru aceasta munca.

Mansarda

Cat locuibil amenajat in spatiul acoperisului. Caracteristic pentru spatiile in mansarda este ca ele au portiuni de pereti si de tavan inclinate pentru a se inscrie in gabaritul acoperisului si se poate intinde pe o suprafata reprezentand maximum 60% din suprafata nivelului (catului) inferior.

Marca

Expresia numerica a rezistentei mecanice a unui liant sau a unei pietre artificiale pe baza de lianti, determinata la termene si in conditii prevazute prin prescriptii, constituind un indicator ce va sta la baza determinarii conditiilor de utilizare a materialului respectiv si la baza calculelor de rezistenta pentru lucrarile executate cu acest material. Valoare minima a rezistentei la rupere si de regula la compresiune - determinata conform prescriptiilor de incercari, dupa 28 de zile de la turnarea corpurilor de proba.

Margaritar

Denumire folosita pentru un pietris de rau cu granulele de 7...15 mm lipit de nisip si de material fin, utilizat ca agregat la unele betoane de fatada precum si uneori pentru a fi asternut pe aleile parcurilor sau gradinilor.

Marmura

Este o roca metamorfica foarte densa, dura, cu granulatie fina, compusa in cea mai mare parte din calcit si obtinuta prin metamorfoza calcarului. Inca din antichitate marmura este folosita in constructii, pentru decorarea spatiilor interioare si exterioare. Cele mai comune aplicatii ale marmurei sunt: placarea peretilor si a pardoselilor, glafuri de ferestre, manata pentru seminee, blaturi si chiuvete pentru bucatarie si baie, diverse obiecte decorative.

Marna

Roca sedimentara formata dintr-un amestec omogen de particule fine de argila si de calcar, folosita ca materie prima la fabricarea varurilor hidraulice si a cimentului Portland.

Mastic

Masa in stare plastica compusa din amestecuri de substante cu caracteristici de liant, cu materiale fibroase sau pulberi, utilizata la etansarea golurilor intre elemente de constructii ce se alatura si, uneori ca material de legatura intre elemente de constructie si unele finisaje aplicate. Masticurile pot deveni rigide prin uscare sau prin intarire, ori pot ramane permanent plastice. Termen echivalent cu unele diferente de nuanta: chit.

Metalic

Facut din metal, de metal.Care are însusiri ca ale metalului, care are luciul sau culoarea metalului.

Mezanin

Etaj mai scund situat între parter si primul etaj.

Mica

Familie de minerale complexe (silicati hidratati de aluminiu, potasiu, magneziu, fier) cristalizate, cu luciu sticlos, sidefos, ce au particularitatea de a se desface in foite subtiri, stralucitoare, elastice si transparente. Mica este utilizata indeosebi ca material electroizolant dar foite de mica sunt utilizate uneori ca adaos decorativ la unele mortare de tencuiala.

Miniu (de plumb)

Oxid de plumb de culoare rosie-luminoasa, utilizat in compozitia grundurilor pentru vopsitoria de ulei aplicata pe metale feroase si in compozitia chiturilor cu care se fixeaza si se etanseaza geamurile in cercevele sau rame din otel.

Mistria

Este o unealta de zidarie formata dintr-o lama triunghiulara de otel si un mâner, folosita la întinderea mortarului pe zid.

Moaza

Dispozitiv folosit la solidarizarea mai multor elemente de constructie din lemn, situate in acelasi plan, format din doua piese din lemn ( grinzi sau mai frecvent dulapi) asezate de o parte si de alta a pieselor de solidarizat si stranse intre ele cu buloane. Termen echivalent: cleste.

Mobilierul urban

Sunt acele elementele functionale si/sau decorative amplasate în spatiile publice care, prin alcatuire, aspect, amplasare, confera personalitate aparte zonei sau localitatii. Prin natura lor, piesele de mobilier urban sunt asimilate constructiilor daca amplasarea lor se face prin legare constructiva la sol (fundatii platforme de beton, racorduri la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice), necesitand emiterea autorizatiei de construire.Fac parte din categoria mobilier urban: jardiniere, lampadare, banci, bazine, pavaje decorative, pergole, cabine telefonice si altele asemenea.

Mocheta

Material de pardoseala din fibre naturale sau sintetice tesute sau impaslite utilizat sub forma de covoare sau de dale ce acopera intreaga suprafata a incaperii, fiind lipit sau fixat cu alte mijloace de planseu.

Molon

Denumire data blocurilor de piatra de zidarie care au numai o fata prelucrata cu dalta, celelalte fete fiind numai corectate cu dalta in vederea ajustarii la pietrele vecine.

Moloz

Material alcatuit din sfaramaturi de caramida si de mortar intarit, rezultat fie de la demolarea unei zidarii, fie din resturile ramase la executarea unei zidarii noi; se utilizeaza in deosebi ca material de umplutura.

Monolit

a. Executat dintr-un singur bloc de piatra; b. Prin asimilare: constructie din beton executata prin turnare la fata locului, in mod practic lipsita de rosturi.

Montant

Denumire data componentelor verticale ce intra in alcatuirea unei confectii: montantii unei usi, montantii unui parapet etc.

Mortar

Material sub forma de pasta, format dintr-un amestec de liant, apa si un agregat (care, de regula, este nisipul) utilizat fie la zidarie (ca material de legatura intre caramizi sau blocurile de alte naturi din care zidaria este realizata), fie la tencuirea peretilor si tavanelor.

Mozaic

Material de finisaj, folosit indeosebi la pardoseli, format dintr-un amestec de ciment, un pigment mineral si granule de piatra sau de marmura; mozaicul se toarna pe loc sau se aduce pe santier sub forma de dale prefabricate. 2. Compozitie decorativa formata prin alaturarea unor fragmente diferit colorate de piatra, ceramica, sticla etc.

Mozaic florentin

Pardoseala realizata din sparturi de marmura de forma triunghiulara, inglobate intr-o masa de ciment colorat.

Mozaic roman

Pardoseala realizata din fragmente de placi de forme, marimi si culori variate din pietre naturale sau din marmure, rosturile fiind umplute cu o masa de ciment colorat.

Mozaic venetian

Compozitie decorativa de pardoseala sau murala, relizata din fragmente mici, diferit colorate, din marmura sau din alte pietre naturale colorate.Compozitie decorativa murala realizata din fragmente mici, diferit colorate, din sticla opaca.

Mucegai

Microorganism (ciuperca saprofita sau parazita) ce se dezvolta in locuri intunecoase si umede, pe suprafete ce contin substante (organice) ce pot constitui medii nutritive, in colonii formate din filamente subtiri dispuse intrun strat subtire si dens, de culoare cenusie sau verzuie, cu miros specific care provoaca degradarea mediului pe care se dezvolta. In constructii, pot fi atacate de mucegai pardoselile si finisajele din lemn, tapetele, mochetele, unele vopsitorii continand substante organice. Termen echivalent:igrasie

Mufa

Parte largita la extremitatea unei piese tubulare, care permite imbinarea acestui capat cu capatul altei piese, pe care il imbraca.Piesa cilindrica folosind la innadirea a doua piese tubulare, imbracandu-le pe amandoua; mufele pot fi filetate sau nu.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale