Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Lacrimar

Profil situat dealungul liniei inferioare a elementelor orizontale de fatada (cornise, brauri, solbancuri, traverse ale ferestrelor etc.), avand o sectiune aleasa astfel incat sa favorizeze formarea si desprinderea picaturilor de apa, impiedicand in acest fel apa de ploaie sa se prelinga pe fatada si sa o murdareasca.

Lacuri

Sunt solutii de substante peliculogene in solventi volatili cu sau fara adaos de ulei, care dupa intarire dau pelicule transparente (cu exceptia lacului de bitum) si lucioase. Intarirea lacurilor in majoritatea cazurilor este un proces fizic, bazat pe evaporarea solventului; la cele cu continut de ulei se produc si reactii chimice de oxidare a uleiului.

Lamba

Parte proeminenta a unei piese de lemn, metal, etc., care se îmbuca în scobitura corespunzatoare a altei piese ( uluc ) pentru a asigura o îmbinare perfecta. Imbinare lamba-uluc sau imbinare Nut-Feder.

Lamba-uluc

Sistem de imbinare dealungul a doua piese, realizat din asocierea unui profil iesit - lamba - cu care este prevazuta una dintre piese, cu un profil intrat - ulucul - apartinand celeilalte piese.

Lambriu

Imbracaminte de lemn sau din produse din lemn ca placajul, P.A.L, panelul, P.F.L. etc. care se aplica in incaperi, pe suprafata peretilor pentru a-i proteja sau numai in scop decorativ.

Lapte de var

Suspensie stabila de hidroxid de calciu (var stins) in apa; este folosit ca material de vopsitorie sub forma spoielii aplicata pe peretii tencuiti cu mortar de var si in deosebi pe cei cu lipitura de lut. Prin indepartarea excesului de apa, lapele de var devine plastic, transformandu-se in pasta de var.

Leasing imobiliar

Modalitate de finantare a constructiei unui imobil. Firma de leasing asigura fondurile necesare si executia imobilului conform cerintelor utilizatorului iar transferul de proprietate se face dupa achitarea sa integrala (rate, dobanzi, valoare reziduala). Pana la intrarea in posesie firma de leasing da utilizatorului imobilul in folosinta.

Lemn

Tesut conducator al unor plante superioare, alcatuit din trahee, parenchim si fibre cu lignina, folosit ca material de constructie, drept combustibil etc

Lemn densificat

Material de inalta rezistenta obtinut prin supunerea la presiuni foarte ridicate a lemnului, impregnat sau nu in prealabil cu rasini sintetice. Termen echivalent LINGNOSTON ( denumire comerciala).

Lemn stratificat

Material asemanator contraplacajului, obtinut prin suprapunerea si incheierea unui numar de foi de furnir cu fibrele orientate pe una sau pe mai multe directii, grosimile si orientarile date diferitelor straturi fiind subordonate necesitatilor ce rezulta din conditiile de utilizare ale materialului astfel realizat.

Lezena

Este un element de arhitectura vertical, de forma unui pilastru plat si îngust pe fata unui zid, fara baza si capitel, legat de arce semicirculare si pe jumatate îngropat în zid. Lezena are un rol pur decorativ.

Liant

Material de natura minerala sau organica, cu fluiditate naturala sau adus in stare fluida (prin incalzire, dizolvare, dispersare in apa etc.), care, fiind amestecat cu un material granular mineral sau organic, leaga particulele acestuia prin invelirea lor cu o pelicula de liant care se intareste apoi printr-un proces fizic (racire, uscare) sau chimic (oxidare, carbonare, hidratare).

Litopon

Pigment mineral alb (amestec de sulfura de zinc si sulfat de bariu) caracterizat printr-o buna putere de acoperire, utilizat la fabricarea vopselelor de ulei, precum si la realizarea stratului de acoperire al placilor fonoabsorbante din P.F.L. poros sau din lana minerala aglomerate cu lianti fenolici.

Loess

Depunere consolidata de nisip eolian (purtat de vant). Roca cu porozitate foarte ridicata. Loessurile constitue o categorie caracteristica printre formatiunile sedimentare continentale de varsta cuaternara. Denumirea de loess a fost introdusa inca din 1834 de C. Lyell, provenind din termenul german lose sau loss utilizat in regiunea Rinului cu semnificatia afanat, poros, sfaramicios.

Loggie

Terasa acoperita, retrasa total sau partial in raport cu planul fatadei unei cladiri.

Lucarna

Fereastra mica, situata in plan vertical, integrata in versantii acoperisurilor.

Lucrabilitatea

Este proprietatea unui beton de a nu se dezamesteca la transport si manipulare, de a avea o buna coeziune si de a umple cofrajele in care este turnat.

Lucrabilitatea betonului (in stare proaspata)

Este o caracteristica care indica usurinta cu care poate fi pus in opera, pastrand din momentul prepararii si pana in momentul turnarii o structura omogena.

Luminator

Panou translucid sau transparent care înlocuieste o portiune dintr-un perete, dintr-un plafon sau din învelitoarea unui acoperis în scopul asigurarii iluminarii naturale a unei încaperi.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale