Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Ignifuga

A acoperi sau a impregna un material combustibil (în special lemnos sau textil) cu materiale ignifuge, pentru a-l proteja contra actiunii focului si a-i mari rezistenta la ardere.

Igrasie

Umezire persisenta a peretilor unei cladiri ca urmare a retinerii umezelii in porii materialului din care acesti pereti sunt construiti. Igrasia poate avea drept cauze: proasta izolare impotriva umezelii din sol, realizarea zidariei din materiale higroscopice, darea in folosinta a unor spatii pentru activitati producatoare de umiditate (spalatorii, grupuri sanitare etc.) inainte de uscarea deplina a zidariei si betoanelor, proasta ventilare si proasta incalzire a spatiilor locuite pe timp de iarna etc.

Imobil

Constructie pentru locuit (cu mai multe etaje), cladire, casa.

Imprejmuire

Sunt constructie definitiva sau provizorie, cu rolul de a delimita suprafete, arii sau parcele asupra carora exista forme de proprietate, executate pentru protectie impotriva intruziunilor, realizate din diferite materiale - beton, caramida, piatra, lemn, metal, inclusiv sarma ghimpata întinsa pe bulumaci, ori prin plantatii specifice.

Inaltimea maxima a cladirilor - H.max.

Exprima in metri si numar de niveluri conventionale inaltimea maxima admisa in planul fatadei, masurata intre teren (in situatia anterioara lucrarilor de terasament) si cornise sau limita superioara a parapetului terasei. Incapere

Incapere

Spatiul inchis dintr-o cladire limitat (in parte sau in intregime) de pereti, pardoseala si tavan.

Incarcare

Ansamblul fortelor si actiunilor exterioare care solicita un sistem la un moment dat.

Incastrare

Mod de legatura sau de rezemare a doua corpuri solide prin cuprinderea unuia in celalalt astfel incat sa fie impiedicata miscarea lor separata.

Incinta

Spatiu (mare) inchis in interiorul unei constructii.

Indicatoare de norme de deviz

Recomandari sub forma de norme orientative republicane care permit evaluarea resursele necesare, a consumurilor specifice de materiale, manopera si utilaje pentru lucrari din ramura constructiilor. Ele sunt grupate pe categorii de lucrari: C -constructii, RpC - reparatii in constructii, I - instalatii incalzire, Iz - izolatii etc.

Îndiguii

A margini o apa sau a înconjura o suprafata cu diguri, a zagazui.

Industrial

Care tine de industrie sau se bazeaza pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltata.

Infrastructura

Parte a unei constructii situata in pamant (la cladiri se include planseul peste subsol).

Inox

Metal, aliaj cu proprietati inoxidabile.

Inspectoratul de Stat in Constructii

Organism al statului care are menirea de a exercita controlul statului cu privire la aplicarea prevederilor legale in domeniul calitatii constructiilor pe raza sa de actiune.

Instalatia de incalzire

Sisteme de echipare termica a cladirilor asigurand incalzirea incaperilor cu ajutorul caldurii primite dintr-un sistem de alimentare cu caldura oraseneasca (TERMOFICARE), al caldurii produse local intr-o centrala termica sau al aceleia produse chiar in incaperile care trebuiesc incalzite.

Instalatie

Ansamblul de constructii, aparate, masini, dispozitive, retele de legatura ale acestora etc. care asigura realizarea conditiile de confort,comunicare si securitate in cladire: instalatia electrica, instalatia de alimentare cu apa, instalatia de incalzire, instalatia de telefonie, internet, tv, supraveghere, stingere incendii, alarma etc.

Instalatii electrice

Sistem de echipare a cladirilor care asigura distributia energiei electrice necesare iluminatului artificial si functionarii aparaturii si utilajelor electrice.

Instalatii electrice de curenti slabi

Sistem de echipare tehnica a cladirilor care asigura diferite functiuni (telefonie, internet, tv, supraveghere video, stingere incendii, avertizare acustica sau luminoasa etc.) cu ajutorul unor echipamente ce functioneaza cu ajutorul curentului electric de tensiune redusa (pana la 24 volti).

Instalatii electrice de forta

Sistem de echipare tehnica a cladirilor ce asigura distributia curentului electric trifazic (de forta) necesar actionarii unor masini sau echipamente electice: pompe, motoare, aeroterme, utilaje tehnologice etc.

Instalatii sanitare

Ansamblul instalatiilor de alimentare cu apa si evacuare a apelor uzate.

Instalatii termice

Vezi instaltii de incalzire.

Intrados

Denumire data partii de dedesubt, concave, a unui arc, a unei cupole etc. 2. Denumire data partii de dedesubt a unei scari, a unei grinzi, a unei placi, a unui planseu etc.

Intravilan

Teritoriul unei localitati care constituie zona construibila din acea localitate si se determina prin Planul Urbanistic General (PUG). Intravilanul cuprinde ansamblul terenurilor de orice fel, cu sau fara constructii, organizate si delimitate ca trupuri independente, plantate, aflate permanent sub ape, aflate în circuitul agricol sau având o alta destinatie. Intravilanul se poate dezvolta prin extinderea în extravilan numai pe baza de planuri urbanistice zonale (PUZ), legal aprobate, integrandu-se ulterior în Planul urbanistic general (PUG) al localitatii.

Invelitoare

Stratul de material hidroizolant care asigura protectia partii superioare a cladirilor impotriva apelor meteorice (ploaie, zapada).Invelitoarea poate fi orizontala (terasa circulabila sau nu) sau inclinata (in pante).

Investitor

Persoana fizica sau juridica ce finanteaza si realizeaza investitii noi sau investitii la constructiile existente. El contracteaza cu un antreprenor realizarea investitiei.

Ipsos

Denumire data unui grup de lianti obisnuiti prin deshidratarea sulfatului natural de calciu dehidratat (GHIPS). Se disting ipsosurile de constructii, stucatura si modelaj, cu priza rapida, obtinute prin arderea ghipsului la temperaturi de 180...300 ºC, cimentul de anhidrid, ars la 600 grade C si ipsosul de pardoseala, ars la 900 ... 1000 grade C, caracterizat prin priza foarte lenta si rezistente mecanice mari.

Izolatia

Este un strat de material sau un mediu izolant asezat între doua medii sau între doua sisteme fizice. In constructii exista o legislatie referitoare la calitatea in constructii, care reglemeteaza si cerintele de izolatie termica, izolatie hidrofuga (hidro-izolatia) si izolatie fonica pe care trebuie sa le respecte orice constructie ( Legea nr.10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea în constructii; Ordonanta nr. 29 din 30 ianuarie 2000 - privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice).

Izolatie termica

Este orice material care are proprietatea de a reduce transferul de caldura intre doua medii sau doua materiale. Calitatile de izolator ale unui material sunt descrise prin conductibilitatea termica sau rezistenta termica a acestuia. Cu cat un material are o conductibilitate termica mai mica sau o rezistenta termica mai mare, cu atat va fi mai bun izolator. La o constructie, principalele elementele care au nevoie de izolatie termica sunt peretii, pardoseala si tavanul, materialele folosite fiind, dupa caz, polistiren expandat, polistiren extrudat sau vata minerala. Importanti sunt insa si coeficientii termici ai materialelor ce compun ferestrele si usile exterioare ale unei constructii.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale