Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Gabarit de cladire

Contur in interiorul caruia trebuie sa se inscrie, conform prescriptiilor autoritatilor, sectiunea perpendiculara pe fatada unei cladiri.

Gard

Constructie de lemn, de metal, de zidarie etc. care împrejmuieste o curte, un teren, o gradina etc.

Geam

Placa de sticla care se fixeaza în pervazurile (ori cercevelele) ferestrelor sau ale usilor si care permite sa strabata lumina în interiorul unei încaperi.

Geamul colorat termoabsorbant

Este un geam tras din masa de sticla, in care s-au adaugat oxizi metalici ( de Co, Ni, Fe) care confera geamurilor proprietati absorbante (pana la 75%) de radiatii calorice si luminoase, folosite la ferestrele cladirilor expuse insoririi excesive.

Geamuri

Produse sub forma de foi sau placi obtinute din sticla topita prin tragere sau turnare si laminare.

Geamurile ornamentale

Se obtin prin turnarea pe o placa metalica a masei de sticla care apoi se valtuieste cu un rulou cu model decorativ in relief.

Geluire

Prelucrarea cu rindeaua. Termen echivalent: rindeluire.

Geodezic

Structura formata dintr-o retea de bare din lemn sau din metal, inscrisa intr-un gabarit sferic constituind sistemul de rezistenta al unei constructii cu destinatii variate: pavilioane de expozitie, adaposturi pentru unele instalatii etc.

Geodezie

Stiinta aplicata care se ocupa cu studiul formei si al dimensiunilor Pamântului, cu tehnica masurarii si a reprezentarii cartografice sau numerice a suprafetei lui.

Geotehnica

Ramura tehnica a geologiei care studiaza procesele geologice si fizico-mecanice ale solurilor (rocilor), a modului de comportare ale acestora in raport cu constructiile in vederea determinarii conditiilor de proiectare si executie a diferitelor lucrari ingineresti, a masurilor necesare pentru asigurarea stabilitatii acestora, precum si pentru punerea in valoare a rocilor utile in vederea folosirii lor in diverse domenii.

Gheremea

Element constructiv inglobat in zidarie in timpul executarii acesteia pentru a permite ulterior fixarea in cuie sau prin suruburi a tocului unei ferestre sau al unei usi. De regula, gheremelele se confectioneaza la dimensiuni si cu forme corelate cu cele ale caramizilor din care este excutata zidaria si sunt facute din lemn, asociat sau nu cu alte materiale (bare de otel, caramizi cu goluri longitudinale, prisme din beton etc.) sau din alte materiale ce pot primii cuie sau suruburi (unele betoane cu agregate vegetale etc.).

Ghips

Sulfat natural de calciu, utilizat ca materie prima pentru fabricarea diferitelor tipuri de ipsos.

Glaf

Element din lemn, piatra, beton mozaicat sau din material plastic folosit la finisarea partii inferioare a golului unei ferestre; de regula, aceasta denumire este rezervata glafului interior al ferestrei, cel exterior fiind curent denumit solbanc.

Glet

Pasta din ipsos (glet de ipsos) sau dintr-un amestec de ipsos si pasta de var (glet de var, glet american) utilizata ca material de inchidere a porilor (strat de completare) la tencuieli ce urmeaza a fi zugravite.

Gradul de compactare Walz

Reprezinta raportul dintre inaltimea initiala a betonului si inaltimea betonului vibrat pana ce a atins densitatea aparenta maxima. Aceasta determinare se realizeaza la betoanele preparate cu agregate avand granula maxima de 40 mm, de consistenta foarte vartoasa, vartoasa, slab plastica si plastica.

Graficul de executie

Documentul detaliat care se inscrie in termenele intermediare ale graficului general de realizare a investitiei. El precizeaza termenele pentru diferitele faze ale realizarii investitiei, participantii, categoriile de lucrari si etapele interventiei participantilor.

Granit

Roca eruptiva, compusa indeosebi din cuart, mica si feldspati, formata prin racirea foarte lenta a magnei, racire care a condus la aparitia unor cristale de aceeasi marime sau de marimi apropiate ale celor trei minerale componente, ceea ce confera acestuia proprietati mecanice deosebite.

Gresie

Roca sedimentara foarte dura, formata prin cimentarea nisipurilor cu diverse materiale. Placa de gresie. Element ceramic destinat pardoselilor interioare, confectionat din gresie ceramica glazurata sau nu, de forma patrata sau dreptunghiulara.

Greutate moarta

Sarcina reprezentand expresia greutatii proprii a elementelor ce alcatuiesc o constructie.

Grilaj

Gardulet facut din vergele de fier, din stinghii (încrucisate) de lemn, din plasa de sârma etc., care se monteaza la o fereastra, la o usa, la unele garduri etc.

Grinda

Element al structurii de rezistenta a unei constructii, cu lungime foarte mare in raport cu dimensiunile sale transversale, pozitionat orizontal,care asigura descarcarea sarcinilor din constructie pe elemente structurale verticale (pereti portanti sau stalpi). Este solicitata predominant la incovoiere.

Grinda cu zabrele

Retea planara de bare, conectate in diferite moduri, in asa fel incat, daca anumite restrictii constructive sunt respectate, rezulta eforturi de incovoiere foarte mici in bare si cu un consum mic de material; recomandate la deschideri mari si poduri.

Groapa de fundatie

Gol facut in pamant pentru a permite executarea fundatiei unei cladiri. In cazul fundatiilor din beton sau din beton armat, groapa de fundatie se executa de forma si marimea talpii de fundare pentru a o folosi ca si cofraj la turnarea fundatiei.

Grund

Strat fluid si aderent al unei lucrari de vopsitorie, ce se aplica pe suportul bine curatat pentru a crea legatura dintre acesta din urma si urmatoarele straturi ale vopsitoriei. Strat de mortar de tencuiala ce se aplica pe zidarie urmand a constitui suportul stratului vizibil de 'tinci'.

Guseu

Placa de otel care serveste la prinderea barelor ce se unesc intr-un nod al unei grinzi.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale