Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Faianta

Material ceramic poros, glazurat, folosit sub forma unor placi destinate incaperilor umede,se monteaza pe pereti.

Fasonare

Ansamblu de operatii efectuate in vederea prelucrarii materialelor brute (lemn, roca).

Fatada

Reprezinta partile exterioare verticale ale unei cladiri. Fatada principala este fatada aflata inspre strada sau fatada unde se gaseste intrarea principala in cladire.

Feder

Mica proeminenta prevazuta în lungul muchiei unei piese de lemn sau de metal, care intra în canelura corespunzatoare ( nut ) a altei piese pentru a asigura o îmbinare perfecta. Imbinarea poarta numele de imbinare nut si feder.

Fereastra

Deschizatura de forma regulata lasata în peretele unei cladiri, al unui vehicul etc. pentru a permite sa intre aerul si lumina; ansamblu format dintr-un cadru fix si din cercevele în care se fixeaza geamuri, montat în deschizatura amintita; ansamblu format de aceasta deschizatura, împreuna cu cercevelele care o încadreaza si cu geamul fixat în cercevele.

Ferma

Element al structurii de rezistenta al unui acoperis, format din bare constituite intr-un sistem triangulat, nedeformabil si rezistent pentru a permite rezemarea numai pe extremitati, fara puncte de sprijin intermediare. Fermele se pot executa din lemn, otel, beton armat etc.

Feronerie

Denumire data productiei mestesugaresti ce are ca obiect realizarea pieselor metalice, indeosebi din otel, folosite in scop utilitar sau decorativ, in interiorul sau exteriorul cladirilor: grile de ferestre, lampadare, parapete de balcoane etc. Totalitatea accesoriilor metalice ale ferestrelor si usilor: balamale, broaste, manere de manevrare etc.

Feston

(Arh.) Element decorativ arhitectonic, pictat sau in relief, cu forme diferite, de cele mai multe ori ondulate, alcatuit din motive geometrice sau florale, inlantuite si impletite intre ele.

Fiabilitate

a. Totalitatea calitatilor unui sistem tehnic care determina capacitatea acestuia de a functiona fara defectiuni intr-un interval de timp in anumite conditii date; b. Marime care caracterizeaza siguranta in functionare a unui sistem tehnic in conformitate cu normele prescrise; c. siguranta in exploatare.

Fibra de sticla

Este o sticla care se prezinta sub forma de fibre fine, care se realizeaza din sticla în stare topita. Fibrele de sticla se folosesc ca si cabluri de transmisie în telecomunicatie, ca fibre textile, sau materiale termo si fono-izolante. Ele constituie una dintre cele mai importante materiale de constructie rezistente la actiuni a variatiilor de temperatura, actiunea de îmbatrânire a materialelor sau actiunile unor substante chimice agresive.

Fier forjat

Otel deformat plastic la cald sau rece, la presa sau cu ajutorul unui ciocan, pentru a obtine diferite forme intrebuintate in ornamentatie. Aplicatii ale fierului forjat: balustrade pentru scari, balcoane si terase, garduri si porti, piese de mobilier, diverse obiecte decorative.

Filet

Nervura elicoidala cu profil transversal constant, executata pe fata exterioara sau cea interioara a unei suprafete cilindrice sau conice, pentru a servi la asamblarea prin insurubare. Termen echivalent: ghevint, ghivent.

Finisa

A executa ultimele operatii asupra unui produs sau a unei lucrari, pentru a le da forma sau aspectul definitiv.

Firida

(Constr.) Nisa, adancitura facuta in grosimea unui zid. Serveste la plasarea de dulapuri, de corpuri, de radiator, de obiecte ornamentale etc.

Fisa tehnica aviz

Fisele tehnice sunt actele cuprinzand elementele de aviz necesare in vederea emiterii acordului unic pe baza carora se elibereaza avizul administratorilor/furnizorilor de utilitati precum si a institutiilor descentralizate. Ele se completeaza cu datele proiectului si in conformitate cu cerintele fiecarui avizator.

Fiting

Denumire data elementelor de racordare a conductelor de instalatii: coturi, racorduri in T, reductii, mufe, nipluri, busoane etc.

Flambaj

Fenomen cu caracter distructiv ce apare ca efect al solicitarii la compresiune a unor piese cu o grosime mica in raport cu lungimea acestora. Flambajul se concretizeaza ca o deformare transversala cu o geometrie mai simpla sau mai complicata.

Flotare

Procedeu de reducere a duratei uscarii lemnului prin tinerea lui, un timp, in imersiune in apa. Prin flotare, seva din tesutul lemnos este inlocuita prin osmoza, cu apa curata, a carei evacuare in timpul procesului de uscare se va face mai lesnicios decat a sevei.

Fluat

Substanta folosita pentru impermeabilizarea si protejarea contra celor mai multi agenti chimici a suprafetelor unor materiale de constructie (pietre calcaroase, tencuieli, beton etc.). Fluatii mai constituie si componentul principal al unor solutii pentru protectia lemnului.

Fluatizare

Aplicarea peste unele materiale sau peste unele elemente de constructie a unei solutii de fluat in apa, cu scopul de a le proteja contra actiunii a numerosi agenti chimici (de ex. in fabrici) si a agentilor atmosferici, sau cu scopul de a le impermeabiliza.

Foaie de usa

Canat de usa, panou mobil al unei usi, fixat de toc prin balamale sau prin pivoti.

Foraj

Ansamblul operatiilor care se efectueaza pentru a construi o sonda; forare. 2. Ansamblul operatiilor de farâmare sau de aschiere a rocilor din pragul gaurii de sonda, care se executa în vederea adâncirii acesteia. 3.(Rar) Gaura de sonda.

Forja

Este o instalatie utilizata la incalzirea metalelor in vederea prelucrarii acestora prin deformare plastica.

Forma si dimensiuni minime

Reprezinta elementele care caracterizeaza terenul din punct de vedere urbanistic si care limiteaza posibilitatea utilizarii acestuia in scopul amplasarii unei constructii. Suprafata minima - 150 mp. Deschiderea minima - 9 m.

Fosa septica

Rezervor subteran pentru depozitarea apelor uzate, cu posibilitate de golire prin absorbtie (vidanjare) si care nu permite apelor uzate sa se scurga in sol. Termen echivalent: fosa vidanjabila.

Fotovoltaic

Cuvantul "fotovoltaic" este format din cuvantul grecesc pentru lumina si din numele fizicianului Allesandro Volta. Acest cuvant desemneaza transformarea directa a luminii solare in energie electrica prin intermediul celulelor solare. Celulele solare se compun din doua straturi electrice incarcate diferit: intr-un strat exista o lipsa de electroni liberi, iar in celalalt strat un surplus. Indata ce energia luminii intalneste celula, se produce o tensiune electrica. La racordul unui utilizator, acesta beneficiaza de curent electric. Cu cat mai multe celule solare compun modulele fotovoltaice, cu atat mai mare va fi randamentul instalatiei. Curentul continuu produs va fi transformat in curent alternativ cu ajutorul unui transformator si apoi va fi inmagazinat in reteaua electrica nationala.

Freta

Bara sau cablu din otel, inglobat in sau aflat la suprafata unei structuri, care are rol de confinare (strangere, continere) a materialului aflat in volumul circumscris; 2. Bara elicoidala continua din otel beton. Se foloseste in general la betonul armat si precomprimat.

Fretare

Armarea unei piese din beton armat supuse la compresiune, cu inele sudate sau cu o bara elicoidala continua din otel beton (freta). Capacitatea portanta a pieselor din beton armat fretate creste mult in raport cu cea a pieselor armate in mod obisnuit, datorita opunerii fretei la deformarea transversala la compresiune.

Freza

A prelucra prin aschiere un material cu freza. Masina de frezat = masina-unealta destinata prelucrarii prin aschiere a suprafetelor plane sau profilate ale pieselor cu ajutorul unei scule aschietoare.

Friabilitate

Capacitatea unui material de a se sfarama cu usurinta.

Friza

a. În arhitectura clasica, friza este parte componenta a antablamentului, cuprinsa între arhitrava si cornisa, de obicei împodobita cu picturi, basoreliefuri, caneluri; b. Ornament în forma de banda orizontala cu picturi sau reliefuri în jurul unui vas, al unei sali, al unui sarcofag, etc; c. Piesa îngusta de cherestea, folosita la fabricarea lamelor de parchet, a chenarelor de usi, a lambriurilor; d. Chenar care înconjoara o pardoseala de parchet în lungul peretilor, facut din piese mai mari decât lamele parchetului; e. Rama masiva de lemn în care se prind tabliile unei usi.

Frontispiciu

Partea superioara a fatadei principale a unui edificiu, sau prin extensiune, intreaga fatada principala.

Fronton

Element de arhitectura, de obicei de forma curba sau triunghiulara, deasupra intrarii unui edificiu.

Fundatie

Element sau ansamblu de elemente de constructie care serveste ca suport sau ca baza de sustinere a unei constructii, a unui utilaj, a unei masini etc.; fundament, baza, temelie. 2. Strat de teren natural pe care se sprijina o constructie cu o baza foarte mare.

Furnir

Semifabricat din lemn ce se prezinta sub forma unei foi cu grosimea de 0,7 / 2 mm.

Furura

Piesa destinata sa umple spatiul dintre elementele solidarizate si care spre deosebire de acestea, nu are rolul de a spori rezistenta. Se executa in general, din acelasi material ca al elementelor solidarizate (lemn, metal etc.) si reprezinta un consum suplimentar, neutil.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale