Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Ecarisare

Operatie de fasonare manuala a lemnului prin cioplire sau prin taiere longitudinala cu ferastraul de mana cu scopul de a obtine piese de sectiune dreptunghiulara. Prin generalizare: operatia de a aduce lemnul la forma prismatica.

Ecran de etansare

(Constr.) Element de constructie care se aseaza pe paramentul amonte al barajelor de anrocamente, de zidarie uscata sau de pamant, uneori si la diguri, pentru a realiza etanseitatea paramentului. Se executa din material impermeabil (argila, beton, metal etc.).

Ecruisare

Modificare a proprietatilor fizico-mecanice ale unui metal ca urmare a unei prelucrari prin deformare plastica ce-i modifica structura cristalina; ca rezultat al ecruizarii, metalul astfel tratat sufera sub sarcina deformari mai mici decat in cazul metalului neecruisat.

Edicul

Constructie mica, izolata, situata intr-un spatiu public: chiosc de difuzare a presei, stalp de afisaj, adapost in statiile de transport in comun etc.

Edificiu

Termenul este folosit pentru cladirile importante: cladiri cu functiune politico-administrativa, de cultura, de invatamant etc.

Edilitar

Privitor la administratia sau la lucrarile de folos public ale unui oras.

Elevatia

a. Elevatia este reprezentarea grafica, la scara, a fetelor verticale exterioare ale unei constructii, ale unei masini etc; b. Elevatia este parte a unui element masiv de pod aflat deasupra terenului.

Eloxare

Oxidare electronica a obiectelor din aluminiu si aliaje de aluminiu, avand ca efect formarea pe suprafata acestora a unui strat de oxizi omogen, aderent si rezistent din punct de vedere mecanic si chimic in functie de conditiile de desfasurare a acestui proces, precum si de unele tratamente ulterioare, acest strat de oxizi poate avea grosimi si culori diferite.

Email

Suspensie de pigmnenti in diferite lacuri, cu sau fara adaos de materiale de umplutura, care dupa intarire dau pelicule colorate si opace, rezistente la actiuni exterioare.

Emisivitate

Cantitatea de caldura sau energie emisa de o suprafata (de exemplu un geam termopan) comparata cu caldura sau energia emisa de o alta suprafata ( de exemplu un geam simplu) la aceiasi temperatura.

Epoxidice

Grup de rasini sintetice utilizate indeosebi in domeniul lacurilor si a adezivilor de inalta rezistenta, utilizate intre altele si la repararea prin injectare sau lipire a elementelor de constructie din beton sau din alte pietre naturale sau artificiale.

Esafodaj

Constructie provizorie alcatuita din bare din lemn sau din metal solidarizate intre ele pentru a forma un sistem rigid destinat sa sustina parti dintr-o constructie in timpul executiei acesteia sau sa sustina dispozitivele auxiliare necesare executarii acesteia: cofraje, cintre, utilaje de santier etc.

Escalator

(Constr.) Scara rulanta.

Etaj

Spatiul util al unei cladiri, cuprins intre doua plansee, de regula, se da denumirea de etaj spatiilor de acest fel situate deasupra celui aflat la nivelul solului, care capata denumirea de parter si exceptandu-le pe cele cuprinse in gabaritul acoperisurilor, care capata denumirea de mansarda. Termen echivalent: Cat; trebuie observat ca termenul cat poate fi folosit si pentru parter, mansarda, demisol etc. pentru care termenul etaj nu este de regula utilizat.

Etrier

Element de armare transversala a stalpilor si grinzilor din beton armat, constituit dintr-o bara de otel rotund subtire indoita dupa un contur deschis sau inchis. Contribuie atat la mentinerea in pozitia corecta a armaturilor longitudinale cat si la preluarea unor categorii de eforturi ce apar in piesele aflate sub sarcina (forfecari etc.).

Evaluarea imobiliara

Este procesul de stabilire a valorii unei proprietati in urma unei expertize.

Expandat

Care a suferit marire de volum printr-un proces intern de degajare de gaze sau de destramare a tesuturilor: polistiren expandat, pluta expandata etc.

Expert tehnic

Specialist cu foarte multa experienta in domeniul sau de activitate, atestat ca expert tehnic de calitate de catre Ministerul de resort. In cazul constructiilor expertii sunt atestati de catre Ministerul lucrarilor publice si sunt profilati pe specialitati astfel: structura de rezistenta, instalatii, incendiu etc.

Expertiza tehnica

Cercetare facuta de catre un expert tehnic in care se analizeaza calitativ obiectul supus expertizei si influenta sa asupra elementelor sau ansamblurilor constructive adiacente. Constatarile sunt consemnate intr-un raport de expertiza. O astfel de Expertiza Tehnica este necesara pentru lucrari de alipire la calcan, extindere, supraetajare, recompartimentare, desfiintare etc.

Extravilan

(Urb.) Teritoriul imediat inconjurator intravilanului unei localitati, depedent administrativ de ea. Aria extravilanului este in general, proportionala cu aceea a localitatii, astfel incat sa cuprinda anumite elemente de deservire ale acesteia, care trebuie plasate in afara (industrii nocive, instalatii ale transporturilor exterioare, instalatii de alimentare cu apa, parcuri si paduri de agrement, sere si pepiniere, case de odihna sau colonii de vile, sanatorii etc.), cum si zona agricola de aprovizionare imediata.

Extrudare

Formare prin impingerea materialului cu presiune printr-o deschidere de forma adecvata prin care iese produsul avand un profil fara sfarsit urmand ca printr-un procedeu aplicat ulterior (de taiere) sa se asigure lungimea finita a produsului – caramizi, tigle, profile, tevi etc.).

Extrudat

Care a suferit procedeul tehnologic de extrudare.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale