Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Dala

(Constr.) Placa poligonala (de obicei dreptunghiulara sau patrata), folosita la executarea de pardoseli si la captusirea zidurilor; se confectioneaza din piatra naturala, din produse ceramice, din beton etc.

Dalaj

(Constr.) Ansamblul dalelor care alcatuiesc o pardoseala sau un pavaj.

Decantare

Proces de sedimentare a particulelor solide dintr-un fluid incarcat cu suspensii solide, in urma caruia rezulta un material ingrosat depus pe fundul recipientului, deasupra caruia se separa faza lichida, limpede sau purtand inca suspensii fine sau coloidale. Decantarea este folosita ca procedeu de purificare a apei potabile sau industriale, in unele procedee de curatire a argilei de impuritati etc.

Decantor

Recipient folosit (de ex. in statiile de epurare) pentru a permite solidelor dintr-un lichid sa coboare catre suprafata sa inferioara.

Decapare

Operatie de curatare de impuritati de tipul hidrocarbonatilor (grasimi, uleiuri, etc) de pe o suprafata metalica, in vederea unei executiei unei suduri sau lipiri.

Dedurizatoarele

Filtre care au capacitatea de a reduce cantitatea de calciu si magneziu din apa - cele doua elemente stau la baza duritatii apei. Dedurizatoarele sunt in general de doua tipuri: magnetice si cu rasini. Primele pot fi folosite si pentru sursa de apa potabila spre deosebire de cele cu rasini care sunt folosite exclusiv pentru dedurizarea apei folosite la uzul menajer (masini de spalat, centrale termice etc).

Deformatie

Deplasarea raportata la unitate de lungime; Deformatia unghiulara - masura schimbarii marimii unghiului drept a unui element infinitesimal cu forma initiala rectangulara. Deformatiile se mai numesc si deplasari specifice si reprezinta corespondentul infinetesimal al deplasarii (marime finita).

Deformatie elastica

Deformatie care se anuleaza atunci cand incarcarea inceteaza.

Deformatie plastica

Deformatie care nu se anuleaza atunci cand incarcarea inceteaza (se mai numeste si deformatie remanenta).

Demisol

Nivel al unei cladiri a carui pardoseala se gaseste sub nivelul trotuarului, si minim o treime din volumul sau se afla deasupra solului.

Demolare

Actiunea de a demola si rezultatul ei.

Densificare

Tratament prin presiune, asociata uneori si cu impregnarea cu rasini sintetice in urma caruia lemnul devine mai compact si mai rezistent din punct de vedere mecanic iar densitatea lui creste.

Dependinta

(Arh.) Incapere, grup de incaperi sau constructii accesorii la o cladire principala.

Design

a. Domeniu multidisciplinar interesat de ansamblul factorilor (socio-economici, functionali, tehnici, ergonomici, estetici etc.) care contribuie la aspectul si calitatea produsului de mare serie; b. Aspect exterior, fel in care se prezinta un lucru (din punct de vedere estetic); c. Disciplina care urmareste armonizarea mediului uman, incepand de la conceperea obiectelor uzuale pana la urbanism si amenajarea peisajului.

Detalii de executie (DDE/DE)

Faza ultima a unui proiect in care sunt definite in detaliu toate elementele tehnice ale unei constructii. Este strict necesara atunci cand exista elemente constructive cu forme, dimensiuni si imbinari neuzuale si cand trebuie sa existe un dosar tehnico-economic complet al investitiei.

Deviz

Document cu caracter economic in proiectarea constructiilor care stabileste valoarea de investitie a constructiei pe baza antemasuratorilor, a indicatoarelor de deviz si a preturilor actualizate ale materialelor si manoperei.

Dezumidificatorul

Este un aparat folosit pentru reglarea umiditatii relative dintr-o incapere, prin eliminarea excesului de umezeala.

Diafragma

Element structural de rigidizare a constructiilor avand grosimea extrem de mica in raport cu celelalte dimensiuni (14-20-30 cm), reprezentat de o placa plana verticala sau un planseu.

Diblu

Piesa din lemn sau din material plastic, inglobata in beton sau in mortar pentru a permite fixarea cu suruburi pentru lemn sau chiar cu cuie a unor elemente de constructie, finisaj sau instalatii.

Diriginte de santier

Specialist in domeniul constructiilor abilitat prin lege sa supravegheze buna desfasurare a lucrarilor de construire si sa garanteze respectarea prevederilor documentatiei tehnice a constructiei. El este atestat ca atare de catre ministerul de resort (Ministerul lucrarilor publice). Dirigintele de santier reprezinta interesele beneficiarului in raport constructorul si proiectantul si trebuie sa fie independent fata de cei din urma.

Distantieri

Prin distantieri (suporti) se inteleg toate mijloacele folosite, executate din beton, otel, masa plastica sau alte materiale, care asigura pozitia armaturii la cotele prevazute in proiect in timpul betonarii prin fixarea distantei dintre cofraj si armatura, distanta care se numeste acoperirea cu beton.

Dolie

Linia de intersectie a doua versante de acoperis care formeaza intre ele un unghi intrand.

Dom

(Arh.) Acoperis sau bolta, in forma de emisfera, care imbraca o cupola a unui edificiu.

Doric

Ordinul (stilul) doric a fost unul dintre cele trei ordine clasice canonice ale arhitecturii antice grecestiStil. Este cel mai simplu si mai vechi dintre ordine grecesti. Coloanele dorice nu au baza sprijinindu-se direct pe ultima treapta. Capitelurile dorice erau alcatuite dintr-un element numit echinus (de forma unei pernute) si un dreptunghi orizontal numit abacus care sustinea incarcarea elementelor de deasupra.

Dorn

Unealta de otel formata dintr-o tija cilindrica de otel cu o terminatie tronconica, folosita la perforarea tablelor, placilor etc. din metale moi, sau la largirea gaurilor deja practicate cu un alt instrument.

Draglina

(Constr.) Masina de sapat pamantul, care are un brat lung si usor, format dintr-o grinda cu zabrele, la capatul caruia, printr-un cablu, atarna o cupa care este tarata pe sol pentru a fi umpluta cu pamant. De obicei, este montata pe senile.

Drencer

(Inst.) Armatura de stropit folosita in instalatiile de apa pentru stingerea incendiilor, deosebindu-se de sprinclere prin faptul ca nu are dispozitiv automat de inchidere, orificiul de stropire ramanand in permanenta deschis, limitand prin perdeaua de apa creata posibilitatile de intindere a incendiilor si realizand protectia unor elemente de constructii.

Drum de servitute

Cale de acces auto si pietonala pe care proprietarul o cedeaza spre comuna folosinta proprietarilor aflati dincolo de proprietatea sa si care nu dispun de o alta cale de acces terestru la proprietate.

Dulap

Piesa de cherestea cu grosimea intre 30 si 50 mm si cu latimea mai mare decat dublul grosimii dar nu mai mica de 100 mm.

Dulgherie

(Constr.) Mestesugul executarii din piese de lemn, dupa prelucrarea lor in atelier sau fara aceasta, de constructii (case, poduri etc.), de elemente de constructie (sarpante, ferme, scari, etc.) sau de constructii auxiliare (schele, cofraje, cintre, sprijiniri, etc.). Finisajul acestor lucrari nu este dus atat de departe ca in tamplarie.

Dulie

Piesa-suport prin care se fixeaza si totodata se face racordarea la retea a lampilor (becurilor) electrice.

Durata executarii lucrarilor

Timpul fizic maxim necesar pentru realizarea efectiva a lucrarilor de constructii autorizate.

Dusumea

(Constr.) Pardoseala de scanduri batute strans una langa alta, sau imbinate cu lamba si uluc, e de obicei geluita pe fata aparenta.

Dusumea oarba

(Constr.) Pardoseala de scanduri batute la mica distanta una de alta, care constituie stratul de suport pentru stratul superior al pardoselii (parchet sau dusumea obisnuita).


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale