Împărtăşeşte pagina pe...

Dictionar de Termeni


Alegeti o litera:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z  
Cabana

(Constr.) Cladire, construita de obicei din lemn, folosita pentru adapostirea persoanelor care urmeaza sa fie gazduite pe termen scurt in regiunea in care este instalata cabana.

Cablu

a. Fir; b. Element liniar de constructie incapabil sa preia eforturi de incovoiere dar foarte capabil sa preia eforturi axiale de intindere.

Caciula

(Constr.) Aparatoare asezata deasupra unui cos de fum sau unui canal vertical de ventilatie, pentru a preveni caderea in interiorul lor a unor corpuri, a zapezii, cum si pentru a activa tirajul prin crearea unei depresiuni la gura lor.

Cada

a. Vas mare pentru îmbaiat; baie, vana; b. Recipient mare, deschis, din lemn, din metal, din beton etc., în care se introduc lichidele folosite în diverse operatii tehnologice.

Cadastru

Totalitatea lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare, cu toate caracteristicile lor; Registru de cadastru - registru în care sunt trecute datele de identificare a proprietatilor funciare pe un anumit teritoriu.

Caiet de sarcini (specificatii tehnice)

Este documentatia scrisa care insoteste proiectul tehnic elaborat de proiectant si care detaliaza conditiile tehnice de executie si de montaj a lucrarilor proiectate.

Cal

(Constr.) Grinda care formeaza coama scheletului unui acoperis de casa taraneasca (saua casei).

Calaret

Bara relativ scurta din otel beton folosita pentru suplimentarea sectiunii armaturii pieselor din beton armat in zonele mai puternic solicitate, indeosebi in zonele intinse de pe reazemele placilor si grinzilor.

Calcan

(Constr.) Zidul exterior al unei cladiri, fara nicio deschidere sau fereastra. De obicei, calcanele se executa la limita dintre doua parcele vecine.

Calcio vecchio

(Arh.) Tip de zugraveala, suprafata cu asperitati pe pereti, dand jocuri usoare de umbre si lumini.

Caldura de hidratare

Energia termica degajata in timpul reactiei ciment-apa cand incepe formarea gelurilor solide specifice cimentului intarit.

Cale de acces

Fasie de teren amenajata pentru a permite circulatia oamenilor si a vehiculelor.

Camasuiala pilotilor

(Constr.) Tub de metal folosit la pilotii confectionati pe loc si care serveste la sprijinirea peretilor.

Canal

Conducta (construita din beton sau din tuburi îmbinate, din santuri sau rigole) destinata sa transporte lichide, în diferite scopuri.

Canalizare

Actiunea de a canaliza si rezultatul ei. Ansamblu de lucrari tehnice executate pentru colectarea, epurarea si evacuarea apei întrebuintate într-o localitate, într-un sistem tehnic, pe un teren etc., sau a apei de ploaie, în vederea pastrarii salubritatii solului si a aerului.

Canat

Panou mobil, a carui rotatie sau translatie deschide sau inchide o usa, o fereastra, etc.

Cancioc

Este o unealta de metal în forma de lingura mare cu coada de lemn, folosita de zidari pentru a lua mortarul si a-l aseza pe rândurile de caramizi ale unui zid în lucru.

Canton

Cladire din imediata vecinatate a unei cai de comunicatie, înzestrata cu aparatele necesare pentru supravegherea si întretinerea acesteia si care serveste si ca locuinta pentru cantonier.

Capacitate portanta

Proprietatea pe care o are un sistem constructiv sau un element al acestuia de a putea prelua incarcari (sarcini) de la alte elemente ale constructiei.

Capacitate portanta a pilotilor

(Constr.) Sarcina maxima pe care o poate suporta un pilot infipt in pamant, sau o fundatie pe piloti, fara ca in masa pamantului sa apara fenomene de rupere sau fara ca tasarile pilotului, respectiv ale fundatiei, sa depaseasca o valoare limita.

Capacitate portanta a terenului

(Constr.) Sarcina maxima admisibila pe unitatea de suprafata, a terenului de fundatie, pentru a fi asigurata stabilitatea lui.

Capitel

(Arh.) Partea superioara, sculptata sau mulurata, a unei coloane, pe care se sprijina arhitrava.

Caplama

(Constr.) Mod de prindere a scandurilor care formeaza un perete, de obicei la baraci si cabane, la care scandurile, asezate cu latura lunga orizontal, incaleca cea superioara peste cea inferioara, cu circa 2 cm, pentru ca apa care se scurge pe peretele astfel format sa nu patrunda pe la imbinari.

Capra

a. Distantier realizat din otel beton in vederea asigurarii distantei proiectate intre armatura inferioara si superioara la placile din beton armat; b. Grinda de lemn din structura acoperisului sprijinita pe popi ce sustine capriorii; c. Suport de lemn, alcatuit din doua picioare formate fiecare din doua grinzisoare imbinate in V rasturnat, legate printr-o grinda transversala si contravantuiri, folosit la sustinerea schelelor de lucru.

Caprior

Piesa componenta a unei forme de acoperis, care se reazema pe coama si pe pane, si pe care se fixeaza astereala sau sipcile, sau, uneori, direct invelitoarea acoperisului. Dupa natura fermei, capriorii pot fi de lemn, de beton armat sau metalici. Rolul capriorilor este de a micsora distanta libera dintre ferme.

Captuseala de caramizi

Caramida rosie (arsa) obisnuita folosita pentru protectia hidroizolatiilor verticale aflate in pamant.

Caramida

Material de constructie artificial, de obicei de forma paralelipipedica, obtinut dintr-un amestec de argila, nisip si apa sau din alte materiale (beton, zgura de furnal etc.), uscat si aproape intotdeauna ars în cuptor. Forma, in dimensiuni standardizate, se obtine prin presare mecanica si rareori manuala. Caramida poate fi plina sau cu goluri (pentru a fi mai usoara si mai buna izolatoare termica). Pentru zidarie cu fata aparenta se fabrica o caramida speciala, mai bine presata, de culoare uniforma, arsa special, cu forma si dimensiuni variate. Pentru plansee ceramice se folosesc caramizi gaurite, cu diferite sectiuni.

Caramida bitumata

Se obtine din caramida ceramica, in prealabil uscata, impregnata la cald cu bitum taiat. Caramizile bitumate sunt utilizate ca material de zidire sau captusire hidrofuga, la realizarea pardoselilor impermeabile, putin uzabile, silentioase.

Caramida nearsa

Argila amestecata cu fibre in vederea armarii disperse, eventual aditivata. In Romania are denumiri precum chirpici sau voioage. Daca este pusa in opera in mod corespunzator, acest tip de material este o alternativa (in anumite situatii) la caramida arsa. Este sensibila la umezeala, la imbibarea cu apa isi pierde capacitatea portanta.

Caramida Nevada

Caramida din sticla, folosita la zidarii neportante avand ca principala caracteristica faptul ca permit trecerea partiala a luminii prin ele.

Caramida refractara

Caramida confectionata dintr-un material cu temperatura de topire foarte înalta (peste 1580°), aglomerat cu var sau cu un alt liant, presat si aproape intotdeauna ars. Este folosita la captusirea focarelor si a cuptoarelor industriale. Se fabrica din argila refractara, silice, magnezit, cromit etc.

Carcasa de armare

(Constr.) Schelet alcatuit din bare de otel, legate rigid intre ele, folosit la armarea elementelor de constructie executate din beton armat.

Carcasa sudata

Retea tridimensionala din bare de otel beton sudate in punctele de contact, destinata armarii pieselor din beton armat.

Cariatida

(Arh.) Sustinere pentru antablamentul unui edificiu, al unui balcon, inlocuind coloana printr-o statuie reprezentand o femeie in picioare care nu face nici un efort pentru sustinere. Poate fi asezata pe un soclu si e legata uneori de elementul pe care-l sustine printr-un capitel.

Cartea tehnica a constructiei

Cuprinde documentatia de executie si documente privitoare la realizarea si exploatarea constructiei - de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor.

Castel

a. Cladire mare, medievala, prevazuta cu turnuri si cu creneluri, înconjurata de ziduri si de santuri, care servea ca locuinta seniorilor feudali; b. Astazi casa mare care imita arhitectura medievala.

Castel de apa

Rezervor plasat la inaltime si care asigura alimentarea unei retele prin intermediul gravitatiei, ridicarea lichidului la inaltime fiind singura operatie care necesita un sistem de pompare.

Cat

(Arh.) Totalitatea incaperilor de pe acelasi planseu al unei cladiri (etaj, nivel).

Catedrala

(Arh.) Principalul local religios al unei zone, construit sub forma unui edificiu monumental.

Celit

(Constr.) Aluminat tricalcic, component al cimenturilor Portland. Se prezinta in forma de cristale si este atacat usor de agenti chimici. Viteza de priza a cimentului creste cu continutul lui in celit. Celitul ridica temperatura in timpul prizei si provoaca retragerea.

Centura

Grinda continua orizontala realizata din beton armat, rezemata pe toata lungimea ei pe zidurile portante ale unei cladiri, in vederea realizarii legaturii dintre ziduri.

Ceramica

Argile selectate in amestec, eventual aditivi, avand diferite forme, obtinute prin ardere, fiind sau nu glazurate. Materialele de tip ceramic au o rezistenta mare la abraziune si rezista la temperatura ridicata. Dezavantajele sunt: in general sunt casante, au densitate (implicit masa) ridicata si transmisie termica foarte buna. Rezistenta mare la abraziune respectiv conlucrarea buna cu substante de acoperire (de tip glazuri) fac ceramica foarte utilizata sub forma de gresie si faianta. Caramida arsa intra de asemenea in categoria ceramicilor.

Cercevea

Denumire data ramelor mobile ale ferestrelor, care poarta geamurile.

Certificatul de urbanism (CU)

Este actul de informare prin care autoritatile fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic (inaltimea maxima a cladirii, procentul de teren ce poate fi ocupat de cladire, retragerile fata de limita proprietatii etc.) al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii, si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie îndeplinite în functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzând avizele si acordurile legale (apa, canalizare, gaze, pompieri, mediu, etc.), necesare pentru a obtine Autorizatia de Construire (AC). Certificatul de Urbanism (CU) se emite, dupa caz, de presedintii consiliilor judetene, de primarul general al municipiului Bucuresti, de primarii municipiilor, sectoarelor sau ai oraselor si comunelor, pentru lucrarile care se executa în teritoriul administrativ al acestora. În vederea eliberarii certificatului de urbanism solicitantul - orice persoana fizica sau juridica interesata se va adresa autoritatilor amintite mai sus cu o cerere care va cuprinde atât elementele de identificare a imobilului (cadastru, acte de proprietate) pentru care se solicita certificatul de urbanism, cat si elementele care definesc scopul solicitarii. Certificatul de urbanism (CU) se elibereaza solicitantului în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrarii cererii. Certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii.

Cherestea

Material lemnos, cu cel putin doua fete plane si paralele, rezultat din taierea bustenilor la gater si întrebuintat de obicei în constructii.

Chertare

(Constr.) Executarea unei crestaturi intr-o piesa de lemn, in vederea imbinarii cu alta piesa de lemn.

Cheson

a. Constructie de lemn, de metal, sau de beton armat, de forma unei cutii, care serveste la executarea de fundatii sub apa in terenuri moi imbibate cu apa. La adancimi mici sunt folosite chesoane deschise, iar la adancimi mari, chesoane inchise la partea superioara, realizandu-se astfel o camera de lucru, in camera de lucru se introduce aer sub presiune pentru a impiedica patrunderea apei. Chesoanele inchise sunt echipate cu sas; b. Element de constructie prefabricat, de forma unei placi cu nervuri de intarire (numai marginale sau si intermediare), confectionat din beton armat, folosit ca element purtator pentru plansee sau acoperisuri.

Chicineta

(Arh.) Bucatarie de dimensiuni mici (sub 2 mp), in care se pot executa preparari de alimente.

Chirpici

Material de zidarie ce se prezinta sub forma de caramizi, obtinute dintr-o pasta din pamant argilos inmuiat cu apa si unele adaosuri (nisip, gunoi de grajd, paie tocate, puzderie de in sau canepa etc.) si uscate la soare.

Chit

Amestec alcatuit dintr-un adeziv si materiale de umplutura fine (praf de creta, ghips, nisip, faina de lemn etc.) care serveste la finisarea suprafetelor inainte de aplicarea unui material de vopsitorie, etansarea rosturilor, protectii anticorozive etc.

Cimentul

Este un liant hidraulic fin macinat care, in amestec cu apa, formeaza o pasta ce face priza si se intareste. Dupa intarire, cimentul isi pastreaza rezistenta si stabilitatea chiar si in contact cu apa. Cimentul este cel mai important material ce intra in componenta betonului. Cimenturile sunt grupate in cinci tipuri principale: Cimenturi Portland, Cimenturi Portland compozite, Cimenturi de furnal, Cimenturi puzzolanice, Cimenturi compozite. Mai exista si alte tipuri de cimenturi speciale: cimenturi pentru drumuri, autostrazi si aeroporturi, cimenturi cu caldura de hidratare limitata, cimenturi cu rezistenta la agresivitatea apelor cu contnut de sulfati, cimenturi pentru sonde, cimenturi aditivate, cimenturi albe sau colorate.

Cimentul Portland

Este un ciment realizat din 95-100% clincher Portland si 0-5% componente auxiliare minore. Intrucat liantul obtinut seamana dupa intarire cu piatra de calcar de pe insula Portland, acest ciment a primit numele de Ciment Portland.

Cintru

(Constr.) a. Partea concava a unei bolti; b. Cofrajul pe care se zideste sau pe care se toarna o bolta.

Cioc

(Constr.) Indoitura executata la capetele barelor de otel, folosite la armarea betonului, pentru a asigura ancorarea armaturilor in masa acestuia.

Circuitul agricol

Ansamblul terenurilor destinate productiei agricole.

Cleste

Dispozitiv de solidarizare a pieselor unei sarpante format din doi dulapi ce prind intre ei piesele ce trebuie legate; termen echivalent moaza.

Clincherul Portland

Se obtine prin arderea in cuptoare rotative pana la 1450°C a unui amestec de materii prime pregatite si dozate in prealabil (calcare, marne, argile, loessuri etc.). Clincherul la iesirea din cuptor este racit rapid si stocat, fiind apoi folosit ca si componenta principala la producerea cimentului.

Clisa

(Constr.) Pamant argilos, unsuros, de culoare albicioasa, cenusie sau galbuie, uneori rosiatica, si care, in combinatie cu apa, formeaza o pasta cleioasa cu diferite intrebuintari, cum sunt: fabricarea oalelor, a caramizilor etc. In mediul rural este folosit la constructia caselor de pamant, ca mortar pentru pereti, tencuieli, lipituri, etc.

Coama

a. Partea de deasupra, orizontala, a unui zid; b. Linie de intersectie (orizontala sau oblica) a doua versante de acoperis.

Coeficient de utilizare a terenului (CUT)

Reperezinta raportul dintre suprafata (aria) construita desfasurata si suprafata parcelei.

Cofraj

Tipar realizat din lemn, metal sau alt material potrivit, destinat turnarii elementelor din beton armat.

Cofraj pierdut

Cofraj care ramane inglobat in masa betonului armat. Termen echivalent: cofraj mort.

Colmatare

Astuparea porilor unui material poros cu particule fine purtate in suspensie de fluidele ce-l strabat.

Coloana

a. Stalp, in general de forma cilindrica, construit din piatra, lemn, metal, marmura etc., destinat sa sustina o parte dintr-un edificiu; b. Denumire data in documenatia tehnica pentru instalatii, conductelor verticale.

Colonade

Ansamblu de coloane dispuse într-unul sau mai multe siruri, formând, în cadrul unui edificiu, un peron ori o galerie sau fiind constituit dintr-o unitate independenta cu rol decorativ.

Colonie de serviciu

(Urb.) Asezare omeneasca dependenta de o intreprindere industriala care o deserveste si care are un numar mic de locuitori care alcatuiesc personalul de interventie

Comasare

(Urb.) Totalitatea operatiilor tehnice, economice si juridice care au drept scop gruparea unui numar de parcele mici, de forme neregulate sau neeconomice din punct de vedere constructiv, apartinand unor proprietari diferiti, in vederea unei reparcelari rationale si a unor imbunatatiri de ordin public (rectificari, deschideri sau largiri de strazi, crearea de spatii plantate etc.) dupa un program urbanistic.

Comisia de Acorduri Unice

Comisie ce functioneaza in cadrul primariilor, in subordinea arhitectului sef, compusa din specialisti provenind din structura proprie a aparatului administratiei publice locale.

Compactare

Operatie de micsorare a porozitatii unui sistem granular prin batere, vibrare sau compresare.

Compactarea betonului

Este o operatie importanta din tehnologia betonului, prin care se urmareste o umplere completa a cofrajelor, o reducere a spatiilor dintre granule si eliminarea partiala a aerului.

Comprimare

Procesul de micsorare a volumului unui corp, prin supunerea lui la actiunea unor forte exterioare.

Concasor

Masina folosita la sfaramarea rocilor si minereurilor.

Condens

Trecerea unei substante din stare gazoasa in stare lichida, prin racire.

Conducta

a. Teava destinata transportului unui fluid; b. Denumire utilizata, in documentatia tehnica pentru instalatii, la conductele orizontale.

Conductor arhitect

Absolvent cu diploma eliberata de institutii de invatamant superior de arhitectura acreditate de statul roman, cu durata studiilor de minimum 3 ani.

Consola

a. Element arhitectural de lemn, beton armat etc., folosit la sprijinirea unei cornise, a unui balcon etc; b. Element de constructie care iese cu unul dintre capete în afara punctului de reazem, având rolul de a suporta o sarcina pe latura orizontala superioara; c. Mobila în forma de policioara sau de masuta rezemata de perete si pe care se asaza vaze, statuete etc.

Constructie

Cladire executata din zidarie, lemn, metal, beton etc., pe baza unui proiect, care serveste la adapostirea oamenilor, animalelor, obiectelor etc.; spec. casa, edificiu, cladire.

Constructivism

Curent artistic aparut dupa primul razboi mondial, care concepe realitatea într-o viziune de forme geometrice (uneori abstractioniste) si care lupta pentru puritatea si simplitatea liniilor.

Container

Ambalaj în forma de rame, lazi etc. care serveste la transportul materialelor sau al produselor.

Contract "la cheie"

Este cel mai complex contract care se incheie intre investitor si un contractant (antreprenor general), in scopul realizarii complete a unei investitii publice, inclusiv punerea in functiune a acesteia.

Contrafisa

Bara de lemn in plan vertical si inclinata la un unghi de 45°, folosita pentru a transmite forte de la o piesa orizontala ( grinda, pana de acoperis) la o piesa verticala ( pop, stalp), in vederea reducerii deschiderii piesei orizontale si pentru a asigura neformabilitatea sistemului.

Contrafort

(Constr.) Masiv de zidarie sau de beton, cu sectiunea orizontala dreptunghiulara care face corp comun cu un zid, pe care il ingroasa din loc in loc, pentru ca acesta sa reziste la impingeri orizontale la care zidul simplu nu ar rezista. De obicei, are o inaltime mai mica decat zidul.

Contraplacaj

Semifabricat din lemn, obtinut prin incleierea unui numar impar de foi de furnir, fibrele unui strat fiind orientate la un unghi de 90° in raport cu cele ale straturilor cu care vin in contact. Este caracterizat prin nedeformabilitate la variatiile de umiditate si prin buna comportare din punct de vedere mecanic. Termen echivalent: placaj.

Contratreapta

Denumire data planului vertical sau inclinat ce leaga doua trepte.

Contravantuire

Asigurare a stabilitatii (rigiditatii) unui sistem alcatuit din bare, prin introducerea de legaturi diagonale.

Convector

Aparat incalzitor format dintr-o sursa de caldura (una sau mai multe tevi cu aripioare prin care circula abur sau apa calda, una sau mai multe rezistente electrice etc.) cuprinsa intre doi pereti din metal sau alt material rezistent si stabil la caldura, a carui functionare se bazeaza pe activarea miscarii aerului incalzit in contact cu sursa de caldura (convectie).

Cornier

Denumire data barelor din otel profilate prin laminare avand sectiunea in forma literei L cu brate egale sau inegale.

Cornise

Partea superioara, iesita în afara si ornamentata, a zidului unei constructii, având rolul de a sprijinii acoperisul si de a împiedica scurgerea apei de ploaie pe fata cladirilor. 2. Mulura proeminenta care înconjoara un antablament, o mobila etc., având rol decorativ. 3. Drum paralel cu curbele de nivel pe marginea superioara a unei pante abrupte, a unei faleze etc.

Coronament

a. Ornament terminal situat la partea superioara a unei cladiri, a unei porti etc; b. Partea superioara, de obicei ornata, a unui edificiu.

Cos

Canal îngust, izolat sau facut în zid si trecut prin acoperisul unei case, prin care iese fumul de la soba, de la vatra etc., horn, hogeac. Conducta verticala folosita la evacuarea gazelor de ardere dintr-o instalatie de incalzire cu focar.

Cosoroaba

Piesa din lemn de dimensiunile unei grinzi sau unei rigle asezata orizontal deasupra peretilor unei case, în lungul acoperisului, pentru a sustine capriorii.

Cota

Valoare a unei masuratori, marcaj potrivit unei anumite ordini.

Cota de nivel

Distanta dintre un punct si un plan de referinta, cota varfului unui munte in raport cu nivelul marii, cota pardoselii unui etaj in raport cu nivelul pardoselii finite a parterului.

Cremon

(Constr.) Dispozitiv metalic care serveste la inchiderea unei ferestre sau a unei usi pe care este fixat. Este alcatuit din doua vergele in prelungire, care, prin rotirea sau oscilarea unui maner, se deplaseaza, in acelasi timp, in sensuri opuse, cu cativa centimetri in lungul lor, patrunzand in partea de sus si de jos a tocului usii sau al ferestrei.

Criblura

Este un material granular, colturos si rugos provenit din dubla concasare si ciuruire a rocilor magmatice negelive, bazice, la care bitumul adera bine (bazalt, porfir, calcar, granit) care are rolul de a da amestecuri greu lucrabile, contribuind la buna comportare a betonului la solicitari statice.

Cuart

Bioxid de siliciu natural in forma cristalina.

Cuartal

(Arh.) Suprafata de teren, destinata cladirilor, facand parte dintr-o asezare urbana si marginita pe toate laturile de artere de circulatie sau pe o latura de un element natural (curs de apa, plantatie etc.).

Cula, cule

a. Cladire în forma de turn, cu baza dreptunghiulara (care servea, în trecut, si ca loc de aparare); b. (Înv.) Turn circular, cupola, bolta. / Turn boltit în palatul domnesc, în care se pastra vistieria; p. ext. vistierie, tezaur; c. (Înv.) Beci boltit; subterana.

Culee

(Constr.) Fiecare dintre cele doua picioare de pa maluri ale unui pod, care constitue reazemele extreme ale acestuia.

Cupola

Element de acoperire boltit al carui intrados este constituit dintr-o suprafata de rotatie cu o axa verticala generata de un arc de cerc, elipsa, parabola cu un traseu astfel ales incat scurgerea eforturilor generate de greutatea proprie si de sarcinile ce incarca cupola sa se produca exclusiv sub forma unor eforturi de compresiune, alcatuieste acoperamântul unui dom, a unei turle sau unui mare edificiu.

Curgere lenta

Proprietatea pe care o au materialele solide sau vascoase de a se deforma la actiunea timp indelungat a solicitarilor mecanice. Deformarea are cararcter remanent cu valoare ridicata (dar nepericuloasa din punct de vedere al rezistentei) si variaza atat in raport cu marimea solicitarii cat si cu durata aplicarii acesteia.

Cut

Prescurtare de la "Coeficient de utilizare a terenului" reprezinta raportul dintre suprafata desfasurata a constructiei si suprafata terenului. Coeficient maxim de utilizare a terenului reprezinta valoarea maxima atmisa in zona respectiva prin regulamentele de urbanism.

Cutat

Indoit dupa un profil format din portiuni drepte ce formeaza unghiuri intre ele (tabla cutata, placi cutate din polimeri sintetici).

Cuva

Sistem complex de hidroizolatie, asigurand nu numai protectia impotriva patrunderii apei ci si stabilitatea sistemului fata de presiunea hidrostatica a apei, utilizat la cladirile sau partile de cladire expuse actiunii apelor cu presiune hidrostatica.

Cuzinet

Piesa realizata din matriale rezistente, interpusa intre doua elemente de constructie din materiale cu rezistente mecanice mult diferite, cu rolul de a asigura distribuirea uniforma a eforturilor pe o suprafata cat mai mare a elementului din materialul cu rezistenta mai redusa. Se utilizeaza astfel de cuzineti din beton armat intre stalpii din beton armat si fundatiile din beton armat si fundatiile din beton simplu sau in punctele de rezemare ale unor grinzi de beton armat puternic incarcate pe peretii din zidarie de caramida etc.

Cvartal

(Urb.) Suprafata de teren in cadrul unei localitati, delimitata de strazi si destinata in principal constructiilor de locuinte. Cvartalele se caracterizeaza prin forma, dimensiunile si modul de folosinta a terenului. In general aria cvartalelor este de circa 2 si 8 ha.


Vanzare case, apartamente, terenuri, inchiriere garsoniere, spatii comerciale